Zašto AMD izbegava upotrebu PCIe Gen5 konektora za napajanje na novim Radeon grafikama?

Charotar Globe Daily

Charotar Globe Daily Zašto AMD izbegava upotrebu PCIe Gen5 konektora za napajanje na novim Radeon grafikama?

Nakon najnovijih informacija o drami sa topljenjem 16-pinskih PCIe Gen5 konektora, tačnije adaptera za napajanje na GeForce RTX 4090 modelima, više nezavisnih izvora je potvrdilo da AMD neće koristiti Gen5 16-pin “12VHPWR” tip konektora na predstojećoj seriji Radeon RX 7000 “RDNA 3” grafičkih karti. Nove karte bi trebalo da krenu u prodaju tokom sledeće sedmice.

Da podsetimo. Pre samo nekoliko sati, prijavljena su dva slučaja pregrevanja i kvara NVIDIA GeForce RTX 4090 grafičkih kartica, a glavni uzrok za sada su čičak trake koje se koriste za skupljanje kablova, a  dovode do pregrevanja i topljenja 16-pinskog konektora za napajanje. Zato će AMD ići konvencionalnijim putem i koristiti standardne 8-pinske konektore. Štaviše, u kontaktu sa nekoliko proizvođača je potvrđeno da AMD zaista u potpunosti zaobilazi i neće imati 16-pinske konektore na svojim Radeon 7000 modelima.

Nedavno procurele ilustracije štampane ploče novih Radeon modela potvrđuju ove navode jer pokazuju da proizvođači koriste maksimalno tri 8-pinska konektora za najjače Radeon RX 7000 GPU modele. To dodatno učvršćuje potrebu za korišćenjem standardnih 8-pinskih konektora, a ne novijih 16-pinskih utikača na RDNA 3 liniji kartica.

Charotar Globe Daily RadeonPCB.jpg

Viši potpredsednik kompanije za inženjering, Radeon Technologies Group, Dejvid Vang, rekao je da će GPU-ovi sledeće generacije iz Radeon RX 7000 serije doneti poboljšanje od  preko 50% performansi po vatu utrošene energije u odnosu na postojeću RDNA 2 GPU generaciju.

Ruku na srce, moramo priznati da mi sličnih problema sa preteranim grejanjem 16-pinskog PCIe Gen5 konektora na RTX 4090 modelima nismo imali, uprkos tome što je kabal bio obložen pancirnom sintetičkom košuljicom. Napominjemo da mi nismo koristi razdelnike i adaptere već originalno napajanje sa namenskim 16-pinskim PCIe Gen5 nastavkom!

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment