Több százan tiltakoztak a III. Borisz bolgár cárról elnevezett klub ellen Észak-Macedóniában

Daily News | Online News

„Fasiszták, gyilkosok” – skandálták több százan az észak-macedóniai Ohridban, ahol azért gyűltek össze, hogy tüntessenek a III. Borisz bolgár cárról elnevezett klub ellen.






Feszült hangulat a tüntetők és a rendőrök között.


Fotó:
ROBERT ATANASOVSKI/AFP

III. Borisz bolgár cár volt az, aki szövetségre lépett a náci Németországgal, cserébe pedig megkapta Hitlertől Észak-Macedónia jelentős részét. Bár nem küldött katonákat a háborúba, Borisz alatt vezették be a nürnbergi zsidótörvények bolgár megfelelőjét, uralma alatt több ezer zsidót deportáltak koncentrációs táborokba.






III. Borisz cár és Adolf Hitler


Fotó:

By Heinrich Hoffmann


A rendőrség próbálta elállni a „Nem tárgyalunk fasisztákkal” táblákat lóbáló tüntetők útját a megnyitó alatt. Többen tojással dobálták az épületet. A klub tagjai válaszképp egy nagy III. Borisz zászlót lógattak az ablakból. Az országban ez a második eset, hogy hasonló klub nyílik. Áprilisban az Ivan Mihalov náci kollaboránsról elnevezett klub megnyitóján tüntetők megtámadták az épületet, és meggyújtották az ajtaját.

A téma azért is érzékeny, mert Észak-Macedónia EU-csatlakozási kísérleteit Bulgária három éve blokkolja, amiért a macedónok nem hajlandók átírni a második világháború alatti „bolgár megszállást” „bolgár adminisztrációra”. (BalkanInsight)

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment