Да носиш Prada

featured image

Историята на големите марки, останали живи и жизнени в продължение на повече от век, винаги е наситена със събития и резки обрати. Сред тях е и Prada, създадена преди 110 години в Италия.

Началото

През 1913 г. Марио Прада отваря малък магазин за кожени изделия в Милано. Скоро към бизнеса се присъединява и неговият брат Мартино. Целта на двамата е да предлагат висококачествени чанти и куфари, които не всеки може да си позволи. Стратегията им се оказва успешна и марката бързо става популярна сред чужденците. Чантите се отличават със своя шикозен дизайн, който включва специални дървени дръжки, декорации, кристали и други елементи, взети от природата. По това време търговската марка се нарича Fratelli Prada, или Prada Brothers в английската версия. През 1919 г. компанията става официален доставчик на италианското кралско семейство. Именно поради това гербът на династия Савой присъства в логото на бранда. Така марката се превръща в символ на италианската аристокрация.

По нов път

Марио Прада вярвал, че жените трябва да се грижат за дома и не бива да работят, за да изкарват прехраната на фамилията. Затова жените от неговото семейство не били допускани до семейния бизнес. По ирония на съдбата обаче единственият син на Марио не се интересувал от нещата, с които бащата се занимавал, и така дъщеря му Луиз Прада наследява фамилния бизнес и го управлява почти двадесет години. Когато тя застава начело на компанията, марката получава модерното съкратено име Prada. Луиз предприема експанзия и разширява продажбите в Европа и Америка. Тя също залага на безупречното качество и изискания стил. Но постепенно търсенето на тези изделия започва да намалява, тъй като купувачите вече ги смятат за неудобни и непрактични. Този отлив на интереса вещае финансова криза и възможен колапс. Но…новата ера за Prada настъпва през 1979 г., когато Миуча Прада, предприемчивата внучка на основателя, точно навреме взема нещата в свои ръце. Тя проявява креативност и размах, модната къща започва да разширява своето влияние и да диктува тенденциите за новия сезон. Постига го с подкрепата на бизнесмена Патрицио Бертели, който ѝ помага да създаде успешната визия за развитието на бранда Prada. Двамата се запознават през 1977 г., десет години по-късно той официално става неин съпруг, като и досега двамата продължават да държат контрола над управлението на групата.

Дързост

Миуча разширява границите на марката и започва да произвежда дрехи и обувки. Тя дръзва да създаде ново направление в произвежданите продукти – дизайнерски дрехи под формата на конфекция. През 1989 г. Prada дебютира с първата колекция, проектирана в успокояващи цветове, като доминиращият цвят е черен. Линията е проста и елегантна. Веднага след пускането на тази колекция Prada печели фенове, които обожават елегантността и лаконизма в противовес на общия кич. Благодарение на тази си смелост Prada придобива известност и като марка за шикозни дизайнерски дрехи. Брандът обаче продължава да се придържа към традицията да предлага стоки, които „не всеки може да си позволи“. Затова и създават отделна младежка марка – Miu Miu, име, производно на името на основния двигател в дизайнерските решения Miuccia. Това се оказва печеливш ход, тъй като с появата си през 1992 г. новата марка привлича вниманието на младите хора с използваните ярки цветове. Разширяването на гамата от продукти продължава със слънчеви очила, бельо, аксесоари, парфюми и дори телефони. Появява се мъжката линия в спортно-ежедневен стил.

На прага на XXI век

В началото на 2000 г. са придобити марките Azzedine Alaia и Car Shoe. През 2002 г. в Москва е открит първият бутик. По това време в света има 160 магазина на модната къща. Компанията отделя средства за изграждането на огромна сграда в Сеул. През 2009 г. е издадена обемна книга за историята на Prada. Миуча казва, че винаги са търсили нещо ново и провокиращо и тази книга разказва за този път. Скоро излиза линия от чанти, изработени от екологични материали с абстрактни геометрични и флорални орнаменти. През 2010 г. стартира проектът Country of Origin, в рамките на който са пуснати четири напълно различни колекции: шотландска, перуанска, японска и индийска. Всяка включва тъкани и детайли, специфични за конкретната страна. Това е последвано през 2011 г. от лимитиран набор от цветни пътни чанти и коледни ключодържатели под формата на животни, облечени в стилни тоалети. Същата година излиза екстравагантна колекция от дамски обувки. Популярността на марката се доказва и от факта, че известни холивудски актьори вземан участие в мъжкото шоу на есенно-зимната колекция. През 2012 г. на компанията е възложено да разработи униформа за италианския отбор по ветроходство за следващите олимпийски игри. През 2014 г. парижки бутик започва да предлага на клиентите да проектират обувките на мечтите си. Клиентът сам избра модела, цвета, материала, декора и дори нюанса на подметката, а инициалите му са разположени непосредствено под подписа на модната къща. През 2014-а Миуча Прада напуска поста президент на компанията, но остава творчески директор на Prada. През 2020 г. обаче тя започва да усеща нужда от прилив на нова креативност и кани белгийския дизайнер Раф Симънс, за да съвместява заедно с нея позицията творчески директор. Този ход се определя като смел опит две големи звезди да споделят властта на върха.

Филмово присъствие

Явната връзка на Prada с филмовото изкуство започна със създаването на костюм за Ромео, чиято роля във филма “Ромео и Жулиета” (1996) е изиграна от Леонардо ди Каприо. През 2006 г. излиза филмът “Дяволът носи Прада”, в основата е едноименният бестселър на Лорън Уайзбъргър, умело пресъздаден от режисьора Дейвид Франкъл с участието на Мерил Стрийп и Ан Хатауей в главните роли. Филмът носи огромна популярност на бранда. Друг значим проект е създаването на костюми за филма “Великият Гетсби”. Като част от това сътрудничество са подготвени 40 тоалета. Миуча казва, че е търсила вдъхновение не само в произведенията на Фицджералд, но и в стари колекции. После костюмите са изложени в бутик в Ню Йорк. През 2014 г. компанията получава предложение за производство на комплект куфари за филма The Grand Budapest Hotel.

Възход, но не само

През 2007 г. заедно с LG представя мобилен телефон. Устройството дори получава няколко престижни награди. Малко по-късно е пуснат друг модел… Но марката има и не едно изпитания. Така например през февруари 2015 г. в The New York Times е публикуван репортаж за използването на щраусова кожа от луксозни модни марки и бруталните методи за добиване на тази суровина. Твърденията се основават на продължило с месеци разследване, в което и Prada се оказва сред от ключовите брандове в модата, търгуващи с продукти, направени от щраусова кожа. Компанията не изчака скандалът просто да се забрави, а обяви, че от 2020 г. животинска кожа няма да бъде употребявана в дизайна на новите продукти: „Фокусирането върху иновативни материали ще позволи на бранда да проучи нови граници на креативния дизайн, като същевременно задоволи търсенето на етични продукти“.

Светът се променя, бизнесът – също, но Prada остава законодател на модата за хора със стил, които обичат лукса и елегантността. Компанията произвежда широк диапазон от модни стоки и всичко това благодарение на неподражаемата Миуча Прада и острия бизнес нюх на нейния партньор в бизнеса и живота Патрицио Бертели. Под тяхно ръководство Prada се позиционира като една от емблематичните марки и най-известните модни къщи на нашето време.

Скок през кризата

Луксозната марка успя да намери верния подход и премина през пандемията без срив. И дори отчита сериозен финансов ръст – през първата половина на 2022 г. нетните продажби са се увеличили с 22% в сравнение със същия период на предходната година и достигат 1,9 млрд. евро. Според Прада Груп добрият резултат се дължи на добрата формула: Предлагане на нови и емблематични продукти с ясна идентичност, което води до много добро представяне във всички продуктови категории.

Във времена на голяма трансформация често големите компании губят своята гъвкавост. Но и на 110 модната икона Prada пази своето достолепие.

 

Съпрузите Патрицио Бертели и Миуча Прада – Снимка Fondazione Prada

Миуча Прада за минимализма и смелите ходове

Миуча Прада защитава докторат по политология и се изявява като страстна привърженичка на Италианската комунистическа партия. Тя помага на майка си Луиза в модния бизнес и през 70-те прави успешен опит с изработката на дизайна на удобни, практични и модерни чантички от иновативни материи. Големият успех на модна къща Prada настъпва, когато тя среща Патрицио Бертели, упорития тоскански производител на кожени изделия, който има собствена фабрика. В крайна сметка той става неин съпруг и поема в свои ръце мениджмънта, финансите и маркетинга. Бертели се изявява като предприемач с широк хоризонт на вижданията и затова е непоколебим, че растежът минава през придобивания – така атрактивни марки като „Жил Зандер”, „Хелмут Ланг”, „Библос”, сериозен дял от „Фенди” стават част от групата. Бертели насочва семейния кораб към глобални цели, например китайския пазар. „Ако не бях го срещнала, вероятно щях да се откажа, или поне нямаше да съм способна да направя това, което днес вече е факт. Най-вероятно все още е щях да се занимавам с чанти и раници”. Тя си дава сметка, че той я подтиква към много от смелите ходове – например да правят обувки, да предложат собствена мъжка линия. През 2005 г. холдингът Prada увеличава рязко инвестициите си в Китай.

Един от постулатите на Миуча Прада: „Обичам модата, но тя трябва да си знае мястото, а не да управлява живота ни. Модата е прекрасна част от битието ни, всичко обаче трябва да се прави за удоволствие”. Редица модни експерти признават заслугата на Миуча Прада към създаването и развитието на минимализма в модата, но пък тя има несъгласия да я причисляват към минималистите. Уверява, че при нея по-скоро водещ е стремежът й да създава облекла, които са женствени и съобразени с индивидуалността. Нейните творения гарантират на клиентите нов тип „разкош” и разновидност на лукса, като се избягват клишираните форми и знаци на богатството и разточителството. Една жена може да изглежда добре, луксозно и разкошно без непременно да е отрупана в злато и диаманти, без прескъпи материи, позлата и всевъзможен блясък. Сдържаността, лекотата, стилната строгост стават присъщи на лукса тип Prada. До много от оригиналните си идеи Миуча достига, водена от своето шесто чувство. Може би й помага липсата на дизайнерско образование, което някои биха сочили и като основен недостатък. За Миуча Прада обаче се твърди, че тя има способност да предсказва бъдещето на модата и да лансира сеизмични тенденции, които вълнуват индустрията с впечатляващи и дълготрайни ефекти.

Текстът е част от бр. 112 на сп. „Икономика“. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско споразумение между двете медии.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment