Een proeflancering in Esrange in november vorig jaar

AFP or licensors

In het uiterste noorden van Zweden is de eerste ruimtehaven voor satellietlanceringen op het vasteland van de Europese Unie geopend. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Zweedse koning Carl Gustaf en de Zweedse premier Ulf Kristersson hebben daarvoor het symbolische lintje doorgeknipt in het Esrange Space Center.

Pieterjan Huyghebaert, Belga

Na jaren van voorbereiding kan Esrange nu een aanvulling bieden op de andere Europese lanceerbasis in Kourou in Frans-Guyana, een Frans overzees departement in Zuid-Amerika, meldt het Zweedse ruimtebedrijf SSC, de uitbater van het ruimtevaartcentrum. De eerste satellietlancering wordt verwacht eind dit jaar.

IN KAART – De ruimtehaven bevindt zich in het hoge noorden van Zweden:

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA gebruikte vroeger ook de Russische lanceersite Plesetsk om satellieten in de ruimte te brengen. Door de oorlog in Oekraïne wil de Europese Unie de afhankelijkheid van en interacties met Rusland beperken. “De huidige geopolitieke situatie – niet in het minst natuurlijk de Russische invasie in Oekraïne – heeft aangetoond hoe belangrijk het is dat de Europese Unie toegang tot de ruimte heeft”, aldus de Zweedse premier. Ook Von der Leyen onderlijnt het belang van die onafhankelijkheid.

FOTO – De Zweedse premier Ulf Kristersson, Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Zweedse koning Carl Gustaf knippen het lintje door:

Het Esrange-centrum is in de jaren 60 gebouwd door de ESA om de atmosfeer en het noorderlicht te bestuderen. De laatste jaren is er veel geld geïnvesteerd om het uit te bouwen tot echte ruimtehaven om satellieten de ruimte in te lanceren. Vanop deze basis wil de ESA herbruikbare raketten testen die ook terug op aarde kunnen landen, vergelijkbaar met degene die gebruikt worden door SpaceX.

De grote Europese Ariadne- en Vega-raketten zullen nog steeds vanuit Kourou worden gelanceerd:

AFP or licensors