כוונה לשנות את האזהרה על אריזות אופיואידים: "התרופה גורמת לתלות"

featured image

משרד הבריאות הודיע כי הוא שוקל לשנות את הכיתוב על אריזת משככי כאבים מסוג אופיואידים, כך שיבהיר שהשימוש בתרופה מביא לתלות אצל המשתמש. ועדה שהקים משרד הבריאות המליצה לשנות את תווית האזהרה הנוכחית לנוסח: “שימוש ממושך באפיואידים גורם לתלות ועלול לגרום להתמכרות”.

על ההחלטה נודע ממכתב שהעביר לאחרונה משרד הבריאות לארגון לאלתר – הקרן לתמיכה וליווי חולים נרקוטים ועמותת רופאים לזכויות אדם. בכך, נענה המשרד לעתירת הארגונים, שדרשה ממנו להבהיר את נזקן האמיתי של התרופות האופיאטיות.

בעתירה, שהוגשה באמצעות עו”ד תמיר בלנק, דרשו הארגונים לשנות את הכיתוב על גבי אריזת התכשירים האופיואידים כך שתירשם אזהרה מפני הסכנות ותופעות הלוואי הכרוכות בשימוש בהם, ובין היתר אזהרה בדבר תמותה, פיתוח תלות ועוד. במסגרת הדיון בבג”ץ, הבהירה ד”ר פאולה רושקה, מנהלת המחלקה להתמכרויות במשרד הבריאות, כי “מה שאני חייבת לומר שתלות פיזית תהיה בטוח”.

בעקבות העתירה, משרד הבריאות כינס ועדה לבחינת הצורך בביצוע שינויים בנוסח האזהרה, בראשות ד”ר רושקה, וזו המליצה לשנות את תווית האזהרה הנוכחית לנוסח, לפיו “שימוש ממושך באפיואידים גורם לתלות ועלול לגרום להתמכרות”. השינוי מחייב תיקון של צו הרוקחים (סיווג רעלים, רישומם והחזקתם, התשל”ג-1972).

הארגונים לאלתר ורופאים לזכויות אדם ציינו בתגובה כי “תלות פיזית באופיואידים משמעותה יצירת המרה מאדם לנרקומן – אסיר כימי –  באופן קשה יותר מתלות בהרואין, משום שמדובר בחומר טהור”. עוד נמסר כי “הארגונים כואבים את העובדה שנדרשו למעלה מעשר שנים ועתירה לבג”צ כדי שהרגולטור יגן על המטופלים ויבצע את תפקידו. אלו שנים שבהן נוספו אלפי קורבנות שניתן היה למנוע”.

לאור הודאתו של משרד הבריאות כי השימוש במשככי כאבים מסוג אופיואידים גורם לתלות פיזית, סבורים בארגונים כי “חיוני לנקוט בצעדים נוספים על מנת להביא עובדה זו בפני המטפלים והמטופלים כאחד ולמנוע שימוש בתרופה זו, כאשר מדובר בכאב כרוני. צעדים אלה כוללים הדרכה לרופאים, מעקב על רישום אופיאטים ובקרה על ההצדקה למתן המרשמים לתרופות אלו, פתיחת תכניות גמילה יעילות, שיקום בקהילה, השתת הוצאות על חברות התרופות שגרמו למשבר ועוד”.

יו”ר “לאלתר”, אביתר סמולסקי, מסר “סוף כל סוף אחרי 13 שנים נחשף פרצופו האמיתי של משכך הכאבים האופיאטי – ההרואין שהתחפש לתרופה”.

הדס זיו, סמנכ”ל אתיקה ותוכן בעמותת רופאים לזכויות אדם, הוסיפה: “הובלנו יחד לסדק ראשון בחשיפת ההתעקשות של גורמים אינטרסנטים להסתיר את אופיין האמיתי של התרופות הללו. אנו מקווים כי משרד הבריאות יפעל בדרכים נוספות למנוע את המגיפה שבארה”ב כבר גבתה את חייהם של מאות אלפים”.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment