Гълъб Донев: Коридор VIII ще донесе добавена стойност за развитието на целия регион

Online News

Ускореното му изграждане ще е в интерес и на националната, и колективна сигурност, каза служебният премиер

14:27 | 29.10.22 г.

Online News Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Коридор VIII е важен комуникационен канал, който ще осигури връзка между гражданите и бизнеса на България, Северна Македония и Албания. В условията на потенциална енергийна и продоволствена криза е жизненонеобходимо да си осигурим пътища за доставка. Това заяви българският служебен министър-председател Гълъб Донев по време на церемонията, отбелязваща началото на строителството на Източната част на железопътния Коридор VIII, участък Куманово – Беляковце – Крива Паланка, съобщи БГНЕС.

В събитието, което се провежда край гр. Куманово, участва премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, както и българският вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

“През изминалите над 140 години, реализирането на инфраструктурите и свързаността, залегнало в днешния Коридор VIII, е било въжделение на редица поколения от двете страни на границата. Съществено важно е да говорим за Коридор VIII във всички негови измерения като важен комуникационен канал, който ще осигури връзка между гражданите и бизнеса на България, РСМ и Албания”, каза Донев.

Изграждането на коридора е приоритетно както за България, така и за всички страни по неговото протежение, допълни премиерът.

“Последиците на войната в Украйна разкриват за пореден път едно най-уязвимите места на нашия региона, а именно неразвитата и даже липсваща инфраструктура. В условията на потенциална енергийна и продоволствена криза е жизненонеобходимо да си осигурим директни пътища за доставки. Вместо това, поради липсата на свързваща железопътна и енергийна инфраструктура, нашите държави са принудени да търсят алтернативни пътища за доставки, минаващи пред трети държави, което допълнително оскъпява цената и удължава времето за доставка на ресурсите, от които всички се нуждаем”, смята Донев.

В този контекст той съобщи, че предстои да се подпише Споразумение между българския и северномакедонския газопреносни оператори за междусистемното свързване за точката Кюстендил-Жидилово.

Служебният премиер отбеляза още, че ускореното изграждане на коридора е в интерес и на националната, и колективна сигурност.

Последна актуализация: Online News 14:23 | 29.10.22 г.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment