Naučnici stvorili potpuno novi materijal sa plastičnim i metalnim svojstvima

Online News Magazine

Online News Magazine Naučnici stvorili potpuno novi materijal sa plastičnim i metalnim svojstvima

Naučnici su stvorili potpuno novi materijal koji se ne može u potpunosti objasniti. Materijal može biti napravljen kao plastika, ali provodi električnu energiju kao metal. Otkriće je u suprotnosti sa onim što su naučnici očekivali da vide i moglo bi dovesti do novih vrsta otkrića, kažu istraživači.

„U principu, ovo otvara potpuno novi prostor za dizajn čitave nove klase materijala koji provode električnu energiju, lako se oblikuju i veoma su robusni u svakodnevnim uslovima upotrebe“, izjavio je Džon Anderson, vanredni profesor hemije na Univerzitetu u Čikagu i viši autor o studiji.

Naučnici su kreirali provodljive materijale svih vrsta, a razlike između njih su ono što nam je omogućilo da stvorimo različite elektronske uređaje koji rade u različitim uslovima. Kako navodi Independent, u svim tim razlikama, provodljivi materijali dele jednu sličnosti. Sastoje se od atoma ili molekula koji se kreću u ravnim, gusto zbijenim linijama, za koje su naučnici do sada mislili da su neophodni kako bi mogli  efikasno da provode električnu energiju.

U novoj studiji, međutim, naučnici kažu da su stvorili novu vrstu materijala čiji su fragmenti zbrkani i ne idu po uobičajenom redu. Međutim, takav materijal je i dalje u stanju da veoma dobro provodi struju.

„Iz fundamentalne perspektive, to ne bi trebalo da bude metal“, rekao je profesor Anderson. “Ne postoji čvrsta teorija koja bi ovo objasnila.”

Materijal može da izdrži savijanje, gnječenje i oblikovanje u niz različitih formacija, kažu istraživači. Njegovi kreatori ga upoređuju sa „provodljivim Play-Doh” plastelinom, zbog toga što se može oblikovati na različite načine i pri tome omogućiti struji da neometano teče kroz njega.

Online News Magazine siliciumwafer.jpg

(AFP via Getty Images)

Ovo prilično značajno otkriće bi trebalo da omogući potpuno nove načine na koje će se elektronika praviti u budućnosti, ističu njeni kreatori. Na primer, trenutni dizajn čipova ili uređaja ograničen je činjenicom da se metal mora istopiti u pravi oblik, što može izazvati probleme za druge komponente – ali novi materijal se može napraviti na sobnoj temperaturi i pri čemu predstavlja mnogo manji rizik.

Slično tome, ovaj materijal poseduje sposobnost da izdrži visoke temperature, vlagu ili ekstremnu kiselost ili alkalnost, a što znači da se može koristiti za stvaranje uređaja koji mogu da rade u uslovima u kojima bi tradicionalni materijali bili uništeni.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment