Опасни връзки: Изолацията прави Ким и Путин все по-близки

featured image

Daily News | Online News

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изпрати поздрав за рождения ден на руския президент Владимир Путин тази седмица, приветствайки го за „смазването на предизвикателствата и заплахите на Съединените щати“. Действието му е последният знак за задълбочаване на връзките между двете държави, пише Reuters.

Тъй като изолацията на Русия заради войната й в Украйна се задълбочи, страната има все по-голяма полза от близост със Северна Корея. От гледна точка на Пхенян отношенията с Москва невинаги са били толкова топли, колкото през бурните дни на Съветския съюз – сега обаче авторитарната държава може да пожъне значителни облаги от нуждата на Путин от приятели.

Ето как започнаха отношенията между Северна Корея и Русия и как се стигна до сближаването помежду им?

Daily News | Online News Политическа подкрепа

Комунистическа Северна Корея бе създадена в първите дни на Студената война с подкрепата на Съветския съюз. Подкрепяна от Москва и Пекин, републиката се изправи в противоборство с Юга и неговите съюзници от САЩ и ООН в т.н. Корейска война от 1950-1953 г.

Пхенян разчиташе много на съветската помощ в продължение на десетилетия и когато СССР се разпадна през 90-те години, това предизвика смъртоносен глад в Северна Корея.

Лидерите на Пхенян са склонни да използват Пекин и Москва за баланс. Ким Чен-ун първоначално имаше относително хладни отношения и с двете страни, които подкрепиха Съединените щати в налагането на строги санкции на Северна Корея заради нейните ядрени опити. След последния такъв през 2017 г. севернокорейският вожд предприе стъпки за възстановяване на връзките.

През 2019 г. Ким и Путин се видяха за първи път на среща на върха в руския град Владивосток. Оттогава Русия се присъедини към Китай в противопоставянето на предложенията за нови санкции, като наложи вето на опитите на САЩ за такива и публично раздели Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) за първи път, откакто той започна да наказва Пхенян през 2006 г.

Daily News | Online News Подкрепа на войната в Украйна

Северна Корея отвърна с публична подкрепа за Москва, след като Русия нахлу в Украйна. Това бе една от малкото държави, които признаха независимостта на отцепническите украински региони, а тази седмица благослови обявеното от Русия анексиране на части от Украйна.

Специалната военна операция на Москва в Украйна постави началото на нова геополитическа реалност, в която Кремъл и Северна Корея могат да се сближат още повече, може би дори до точката на възкресяване на квазисъюзническите отношения, които съществуваха по време на Студената война“, коментира Артьом Лукин, професор в Далекоизточния федерален университет във Владивосток.

Забележително е, че Пхенян започна да използва новата фраза „тактическо и стратегическо сътрудничество“, за да опише отношенията си с Русия, добави той.

Съединените щати заявиха, че Русия се е обърнала към Северна Корея за закупуване на милиони патрони и други оръжия, за да попълни своите запаси, изчерпани от войната. И Москва, и Пхенян отрекоха това твърдение.

Daily News | Online News Икономически връзки

По-голямата част от търговията на Северна Корея минава през Китай, но Русия също е потенциално важен партньор, особено за доставка на петрол, обясняват експерти. Москва отрече да нарушава санкциите на ООН, но според мнозина руските танкери помагат за избягване на ограниченията за износ на петрол за Северна Корея.

Търговията и човешките контакти между двете страни почти напълно спряха след началото на пандемията. Северна Корея наложи строги гранични блокади, дори стигайки до там, че да остави в един момент руските дипломати да бутат багажа си на железопътна ръчна количка, за да се върнат у дома.

„Има причини да вярваме, че поне някои от граничните ограничения от севернокорейската страна скоро ще започнат да се премахват“, каза Лукин, цитирайки съобщения на местните власти, че жп търговията скоро може да бъде разрешена.

Руски официални лица открито са обсъждали „работа по политически договорености“ за наемане на 20 000 до 50 000 севернокорейски служители – въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват подобни споразумения. Руски официални лица и лидери в отцепническите региони в Украйна също обсъдиха възможността севернокорейските работници да помогнат за възстановяването на разкъсаните от войната области.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment