Z rekordnim obrestnim dvigom nad rekordno inflacijo – ECB je obrestne mere zvišala za 0,75 odstotne točke

featured image

Daily News | Online News


Obveščaj me o novih člankih:  


Člani sveta ECB so na septembrskem zasedanju znova odločno zvišali vse tri ključne obrestne mere ECB, tokrat kar za 0,75 odstotne točke. Tako odločno zvišanje so številni analitiki sicer pričakovali, je pa vendar to do zdaj rekordni obrestni dvig. Hkrati pa iz ECB tudi sporočajo: »Na podlagi sedanje ocene svet ECB pričakuje, da bo na prihodnjih sejah nadalje zvišal obrestne mere.«

Pri ECB so se za rekordni obrestni dvig odločili v odzivu na sicer rekordno evrsko splošno inflacijo, ki je avgusta poskočila na 9,1 odstotka.

Z nadaljnjimi dvigi nad povpraševanje in visoka inflacijska pričakovanja

Kot je pričakovati, bodo pri ECB tudi v prihodnje še nadaljevali tako imenovano normalizacijo evrske denarne politike, ki v zdajšnjem kontekstu pomeni zaostrovanje denarne politike, torej zviševanje obrestnih mer.

Iz Frankfurta so namreč sporočili: »Na podlagi sedanje ocene svet ECB pričakuje, da bo na prihodnjih sejah nadalje zvišal obrestne mere, da bi zavrl povpraševanje in preprečil tveganje vztrajnega zviševanja inflacijskih pričakovanj.«

ECB ugotavlja, da se inflacijska pričakovanja še zvišujejo

Inflacijska pričakovanja, torej pričakovanja o tem, kako se bo inflacija gibala v prihodnosti, se trudijo uravnavati pri prav vseh centralnih bankah. Pri tem si prizadevajo, da bi se ta pričakovanja usidrala na primerni ravni. Namreč, če se gospodinjstva ali podjetja navadijo na zelo visoko inflacijo, začnejo pričakovati, da bo visoka tudi ostala, svojim pričakovanjem pa prilagodijo ravnanje, kar lahko pripelje tudi do neželenega učinka inflacijske spirale, v smislu, da podjetja denimo lahko zvišujejo cene svojih izdelkov, kar v nadaljevanju soprispeva k inflaciji.

Skrbi glede inflacijskih pričakovanj so še toliko večje, ker je zadnja anketna raziskava ECB pokazala naslednje: v zadnjih 12 mesecih se je zviševala zaznana inflacija (zdaj medianska stopnja znaša 7,9 odstotka, medtem ko je junija znašala 7,2 odstotka). Mediana pričakovane inflacije v prihodnjih 12 mesecih je sicer ostala nespremenjena pri petih odstotkih, se je pa za obdobje, ki se nanaša na tri leta naprej, zvišala, s prejšnjih 2,8 odstotka na zdajšnje tri odstotke. Spomnimo, srednjeročna inflacijska pričakovanja zdaj občutno presegajo inflacijski cilj ECB, ki želi evrsko inflacijo srednjeročno ohranjati na ravni pri dveh odstotkih.

Izvedenci ECB objavili poslabšane inflacijske napovedi …

Današnjo odločitev so člani sveta ECB sprejeli tudi po tem, ko so se seznanili s svežimi gospodarskimi napovedmi, ki so jih pripravili izvedenci ECB o gibanju evrske inflacije in evrskega BDP.

Skladno s pričakovanji so bile te sveže napovedi poslabšane, saj so izvedenci denimo še junija menili, da bo evrska splošna inflacija v letu 2022 znašala 6,8 odstotka, zdaj pa so napoved zvišali na 8,1 odstotka. Prav tako so močno povišali inflacijsko napoved za leto 2023, in sicer s prejšnjih 3,5 odstotka na 5,5 odstotka.

… za letos pa izboljšali napoved o rasti evrskega BDP

So pa izvedenci ECB v danes objavljenih napovedih izboljšali pričakovanja o gibanju letošnjega evrskega BDP. Medtem ko so v junijskih napovedih predvidevali, da bo evrski BDP v letu 2022 zrasel za 2,8 odstotka, zdaj menijo, da bo rast 3,1-odstotna.

So pa izrazito poslabšali napoved o gospodarski rasti na evrskem območju za leto 2023 – in sicer s prejšnjih 2,1 odstotka na samo 0,9 odstotka.

Depozitna obrestna mera zdaj dejansko v pozitivnem območju

Novi obrestni dvig hkrati tudi pomeni, da je depozitna obrestna mera prvič po osmih letih v pozitivnem območju, saj znaša 0,75 odstotka.

Evrsko območje je z negativnimi obrestnimi merami živelo osem let, saj je bila depozitna obrestna mera negativna od junija 2014. To so pri ECB pretrgali s prvim obrestnim dvigom po 11 letih, ki so ga sprejeli julija letos, depozitno obrestno mero pa posledično dvignili na nič odstotkov.

Evro si je v prvem odzivu nekoliko opomogel

V odzivu na sporočeno odločitev ECB si je evro v primerjavi z dolarjem nekoliko opomogel, na 0,9999 dolarja za evro. Kot so pojasnili v Frankfurtu, pri ECB ne ciljajo višine tečaja evra, ga pa seveda budno spremljajo, tudi zato, ker njegova višina vpliva na inflacijo.

Read More



https://newscharotar.com/2022/09/z-rekordnim-obrestnim-dvigom-nad-rekordno-inflacijo-ecb-je-obrestne-mere-zvisala-za-075-odstotne-tocke/
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment