Random News

Side Ads

Bekeményít az USA: minden utazáshoz új ESTA-engedélyt kell kérniük a magyaroknak

Bekeményít az USA: minden utazáshoz új ESTA-engedélyt kell kérniük a magyaroknak

Két évről egy évre csökkent augusztus 1-jétől a magyar útlevéllel rendelkező személyek által az Egyesült Államokba utazáshoz igényelt engedély érvényességi ideje, és egy engedéllyel csak egy alkalommal lehet utazni – közölte Facebook-oldalán az amerikai nagykövetség. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.

Az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást, és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot. Ennek ellenére a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat, és nem tett azért, hogy a VWP követelményeinek minden szempontból megfeleljen – indokolja a döntés az Egyesült Államok a nagykövetség tájékoztatása szerint.

A VWP egy átfogó biztonsági együttműködés az Egyesült Államok és a kijelölt partnerei között, amely azért jött létre, hogy védje az amerikai emberek és az Egyesült Államokba utazók biztonságát.

Az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken.  Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.

A módosítást azonnali hatállyal vezette be az USA, és mindaddig érvényben marad, amíg a magyar kormány nem kezeli a döntés alapjául szolgáló biztonsági aggályokat. A 2023. augusztus 1. előtt kiadott ESTA-engedélyek továbbra is a kibocsátásukat követő két évig érvényesek.

A Magyarországon kívül született utazók továbbra sem jogosultak az ESTA-ra, az Egyesült Államokba beutazáshoz vízumot kell igényelniük – jegyzi meg a nagykövetség.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének egyik szóvivője a 24.hu-nak megerősítette, hogy a lépés az egyszerűsített honosítással szerzett állampolgárságokkal való visszaélés miatt történt.

Az egyszerű honosítást a magyar kormány 2010-ben vezette be, hogy a határokon túl élő magyarok, illetve magyar származásúak könnyebben tudjanak magyar állampolgárságot szerezni. 2010 és 2020 között majdnem egymillió ember, kevés kivételtől eltekintve határon túli magyar szerzett így magyar állampolgárságot, túlnyomó többsége a szomszédos országokból – a legtöbben Romániából, de sokan Szerbiából és Ukrajnából is.

Az Egyesült Államok kormányának az volt a problémája ezzel, hogy így több olyan ország állampolgárai is vízummentes beutazási lehetőséghez juthatnak az Egyesült Államokba, amelyekre egyébként nem vonatkozott a vízummentesség, a magyar kormány pedig szerintük nem végezte el a szükséges biztonsági ellenőrzéseket a frissen állampolgárságot kapók esetében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Válassza az Ön számára legkedvezőbb előfizetési csomagajánlatunkat!

Source link

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo