Wrakstukken verongelukte Titan gevonden, marine hoorde vermoedelijke implosie zondag al
De Amerikaanse kustwacht heeft donderdag met een onderwaterrobot wrakstukken gevonden van de onderzeeër de Titan, die op expeditie was naar de Titanic maar sinds maandag was vermist. Alle vijf opvarenden zijn om het leven gekomen. Dat heeft de kustwacht bekendgemaakt op een persconferentie.
Volgens de kustwacht is de onderzeeër geïmplodeerd. Een implosie onder water betekent een plotselinge ineenstorting van de onderzeeër door de enorme druk van het zeewater. Aan boord van de Titan waren de Britse ontdekkingsreiziger en miljardair Hamish Harding en Stockton Rush, de oprichter van OceanGate Expeditions, die de expeditie had georganiseerd en de bestuurder van de boot was. Ook de Pakistaanse zakenman Shahzada Dawood, zijn zoon Suleman en de 77-jarige Fransman Paul-Henri Nargeolet waren aan boord.
Geluid
Een op afstand bestuurbare robot die vanaf een Canadees schip naar de oceaanbodem was gestuurd trof een „puinveld” aan nabij het wrak van de Titanic. De robot vond vijf verschillende stukken van de Titan. De achtersteven van de duikboot werd als eerste aangetroffen op ongeveer een halve kilometer van het wrak van de Titanic. Later werden ook andere wrakstukken gevonden. De kustwacht gaf aan dat de eerdere ‘bonkgeluiden’ die dinsdag door zoekteams werden opgevangen waarschijnlijk geen verband hielden met de vermiste duikboot. Er wordt nog onderzoek gedaan naar hoe de onderzeeër heeft kunnen imploderen.
De Amerikaanse marine hoorde de implosie mogelijk zondag al via een akoestisch detectiesysteem, enkele uren nadat de onderzeeër aan zijn reis was begonnen. Dat meldt The Wall Street Journal vrijdag. De marine gebruikt het detectiesysteem doorgaans om vijandige onderzeeërs op te sporen.
Het geluid dat bij de marine binnenkwam, kon niet meteen in verband worden gebracht met de vermiste Titan-duikboot, maar hielp wel met de zoektocht. Op die manier kon de marine het zoekgebied verkleinen naar waar uiteindelijk de wrakstukken zijn gevonden.
Zuurstof op
Donderdag kwam de zoektocht naar de onderzeeër in een kritieke fase omdat de zuurstofvoorraad voor de vijf mensen aan boord van de Titan opraakte. Er was voor zo’n 96 uur zuurstof aan boord voor de vijf inzittenden, vanaf het moment dat de duikboot zondag vertrok. Zoekacties met onder meer vliegtuigen en schepen, uitgerust met onderwaterrobots, werden ingezet door de Amerikaanse, Franse en Canadese autoriteiten.
Het hoofd van de zoekoperatie sprak tijdens de persconferentie van een „enorme internationale” inspanning. Volgens hem waren zoekteams „in staat om een enorme hoeveelheid middelen naar de locatie te mobiliseren in een opmerkelijk kort tijdsbestek, zonder enige vorm van voorbereiding”.
OceanGate Expeditions, het bedrijf achter de onderzeeër, meldde donderdag: „Onze gedachten zijn bij deze vijf zielen en al hun familieleden in deze tragische tijd”. Het bedrijf noemt de vijf inzittenden „echte ontdekkingsreizigers met een passie om de oceaan te beschermen”.
Lees ook: Op zoek naar avontuur treden de superrijken in de voetsporen van iconische ontdekkers
Correctie (23 juni 2023): in een eerdere versie van dit artikel stond dat Paul-Henri Nargeolet de duikboot bestuurde. Dat klopt niet. Het was Stockton Rush. Dat is hierboven aangepast.
No comments
Post a Comment