Random News

Side Ads

Marco Rossi: Lehetne már annyi hitelem, hogy ne kelljen minden kerethirdetés után magyarázkodnom

Marco Rossi: Lehetne már annyi hitelem, hogy ne kelljen minden kerethirdetés után magyarázkodnom

Marco Rossi nem csalódott, de nem is teljesen elégedett a júniusi Európa-bajnoki selejtezők után. A magyar labdarúgó-csapat szövetségi kapitánya a MOL Csapat honlapjának adott interjúban ismét visszautasította azt a vádat, hogy lebecsülték volna Montenegrót, valamint azt is elárulta, a győzelem ellenére miért nyilatkozott ingerülten a litvánok elleni meccs után.

A magyar válogatott Montenegróban gól nélküli döntetlent játszott, míg hazai pályán 2–0-ra verte Litvániát, így – jobb gólkülönbségének köszönhetően – vezeti csoportját. „Csalódott nem lehetek, az eredmények összességében jól alakultak, és vezetjük a csoportot – értékelt a MOL Csapat oldalán a szövetségi kapitány. – De teljesen elégedett sem lehetek, mert Montenegróban csak az eredmény volt pozitív, a játékunk egyáltalán nem. Azt is be kell vallanom, hogy nagyon feszült voltam a meccs alatt.”

A kapitány azonban nem azért volt feszült, mert a játékosai nem tartották be a taktikai utasításokat, vagy ne adtak volna bele mindent, amit aznap bele tudtak. „Aki a futballban éli a mindennapjait, az tisztában van vele, hogy bármit csinálsz, mindig lesznek olyan napok, amikor nem megy. Azt is tudja, hogy ha eljön ez a nap, ezt már a meccs ötödik percében pontosan lehet tudni, de legalábbis érezni. Nyugodtan kimondhatjuk: egy ilyen napon gyakorlatilag lehetetlen győzni – mondta a montenegrói meccsről Rossi.

Az olasz tréner hozzátette, szövetségi kapitányként ilyenkor a „károk mérséklése” a feladata, ezért a csapat stabilizálása volt a cél a szünetben, mert egy vereség nagyon rosszul jött volna. „Jól reagált a csapat, mert a második félidőben már nem engedtük veszélyesen közel a kapuhoz az ellenfelet, és megszereztük az egy pontot, ami kifejezetten jó eredmény.”

Marco Rossi ismét visszautasította azt a vádat, hogy a magyar csapat lebecsülte volna a montenegrói válogatottat. „Ha már ott tartanánk, hogy bárkit félvállról vehetnénk, akkor is tilos lenne lenézni egy ellenfelet. Szerencsére nem is ilyen csapat a magyar, nem kell senkinek külön felhívnom a figyelmét az ellenfél tiszteletére. Emlékszem olyan győztes mérkőzésre, amely után az ellenfél játékosainak a tekintetében döbbenetet láttam. Egyszerűen nem hittek a szemüknek. Minket soha nem lephet meg ennyire egyetlen ellenfél sem, mert mi nem nézünk le senkit. Két lábbal a földön állunk, tisztában vagyunk a saját helyünkkel és erőnkkel, ezért tudunk sikeresek lenni. Tudjuk, hogy nem tudunk jobban focizni az angoloknál és a németeknél, ezért jobban kell akarnunk náluk a győzelmet, erősebbnek kell lennünk csapatként. Ebbe a filozófiába nem fér bele, hogy lenézzünk egy máskülönben igencsak erős ellenfelet” – hangsúlyozta.

A kapitány Litvánia ellen az első félidővel maradéktalanul elégedett volt, a második játékrészben azonban már látta, hogy akadtak gondjai a csapatnak. „Végül egy gyönyörű góllal lezártuk a mérkőzést. Azt gondolom, teljesen megérdemelten győztünk, ezzel a két hazai kötelező győzelmet szállítottuk is” – mondta a kapitány.

A szövetségi kapitány a győzelem és Varga Barnabás góllal történő debütálása ellenére kissé feszülten nyilatkozott a meccs után, a MOL Csapatnak adott interjúban meg is indokolta, miért. „Öt éve vagyok szövetségi kapitány, de már tizenegy éve ismerhetnek, akik követik a magyar futballt, hiszen klubedzőként bajnoki címet nyertem a Honvéddal. Azt hiszem, lehetne már annyi hitelem, hogy ne kelljen minden kerethirdetés után magyarázkodnom. Szeretném, ha mindenki elhinné és megértené: tudom, mit csinálok, megalapozottak a döntéseim.

A feszültség oka pedig nem más, mint a Ferencvárosba a tavaszi szezonban berobbanó Lisztes Krisztián esetleges behívása a válogatottba. „Az utóbbi hetekben-hónapokban többen számon kérték rajtam, miért nem válogatott még Lisztes Krisztián. Sok szurkolóval ellentétben nekem nem idén szúrt szemet Krisztián tehetsége, hanem 16 éves kora óta figyelemmel követem a fejlődését, mint ahogy annak idején Szoboszlai Dominikot is a Lieferingben láttam először játszani. A stábommal rengeteg mérkőzést látunk, itthon és külföldön is figyeljük a magyar játékosokat, de a válogatott meghívónak fontos kritériumai vannak” – mondta a kapitány.

Marco Rossi szerint a világ minden válogatottjába fokozatosan kell beépíteni egy-egy újoncot, Magyarországon pedig mér ennél is bonyolultabb a helyzet. „Nagyon óvatosnak kell lenni, nem szabad megkockáztatni, hogy a játékos megégjen, de közben éreztetni kell vele, hogy számítunk rá és bízunk benne. Be kell illeszteni a közösségbe, a csapat értékeit a magáénak kell vallania, és csak aztán kezdhetjük el beépíteni a játékunkba. Ez univerzális dolog, a világ minden csapatánál így megy, de Magyarország egy kicsit más. A magyar válogatott mezének olyan súlya van, ami páratlan. Borzasztó nehéz feladat viselni, hiszen egy kis ország hatalmas futballkultúrája van benne, arról nem is beszélve, hogy egy olyan szurkolótábor áll mögötte, ami előtt nem engedheted meg, hogy rosszul játssz. Ezt is bele kell számolni, amikor arról beszélünk, hogy valaki 18 évesen készen áll-e a legsúlyosabb mez viselésére.

Source link

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo