Random News

Side Ads

Hatalmas a szigor a litván-orosz határon, a NATO-csúcs miatt a legmagasabb szintű a készültség

Hatalmas a szigor a litván-orosz határon, a NATO-csúcs miatt a legmagasabb szintű a készültség

A NATO-csúcstalálkozónak otthont adó Litvánia Oroszországgal és Belarusszal is határos. Tudósítónk utánajárt, mi a helyzet most a határövezetekben.

A háború kitörése óta rendkívüli módon megszigorították a Litvánia és a kalinyingrádi orosz exklávé közötti határszakasz ellenőrzését. Autók már nem is hajthatnak át a Nyeman folyó felett átívelő, Lujza porosz királynőről elnevezett hídon, amely az egyik legfontosabb határátkelő a két ország között. Akinek mégis át kell mennie a túloldalra, például azért, hogy meglátogassa a rokonait, az csak gyalog teheti ezt meg.

A vilniusi NATO-csúcs miatt a biztonsági intézkedéseket még tovább fokozták:

„A legmagasabb szintre emeltük a készültségünket. Újabb technikai eszközöket telepítettünk a határra, a nemzeti és nemzetközi partnereinkkel együttműködve” – magyarázta a litván határőrség vezetője, Rustam Liubaev.

Belarusz felől a menekültek próbálnak bejutni

Az ország Belarusszal közös határán szintén nagy a készültség. Bár ezen a térségen átvezet az Európába igyekvő bevándorlók és menekültek egyik fontos útvonala, tavaly csak 34 ember menedékjogi kérelmét fogadták el. Az Irakból származó Ahmed többször is próbálkozott, mire végül megkapta a menekültstátuszt.

„A hazám nagyon veszélyes hely. Háromszor próbáltam meg bejutni Litvániába, de a rendőrség elfogott, és visszaküldött Minszkbe” – mesélte.

A térségben tevékenykedő civil szervezetek úgy látják, hogy a határ azért nem zár résmentesen. Az egyik csoport munkatársa, Emilija Svobaite szerint a kormány azt állítja, hogy megállította a migrációt, de csak azok számát jelentik be rendszeresen, akiket visszafordítottak, és most is jutnak át emberek.

„A provokáció veszélye megmarad a NATO-csúcs után is, Európa keleti határain ezért folyamatos az éberség” – jelentette tudósítónk, Magdalena Chodownik.

Source link

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo