Random News

Side Ads

De er misfornøyde med britene. Nå ser Orknøyene på mulighetene til å bli norske – igjen.

De er misfornøyde med britene. Nå ser Orknøyene på mulighetene til å bli norske – igjen.

Orknøyene er misfornøyde med økonomien og britisk styre. Kan Norge være løsningen?

Om forslaget som skal opp til vurdering neste uke blir en realitet, trenger du ikke forlate norsk territorium for å besøke verdensarvlistede Ring of Brodgar.

Ikke siden 1472 har Orknøyene i Storbritannia vært under norsk styre. Nå kan det bli en realitet om øygruppens øverste leder får det som han vil.

Tirsdag neste uke skal øygruppens råd se på alternative måter å styre på.

Å bli en del av Norge, men med eget selvstyre, er en av mulighetene som skal vurderes, ifølge flere britiske medier.

Ikke godt nok finansiert

Orknøyene er den minste regionen i Skottland. Øygruppen er representert i det skotske parlamentet og styres av et lokalt regionsråd, Orkney Islands Council.

Rådsleder James Stockan er misfornøyd med finansieringen fra Storbritannia og skal ifølge BBC ha sagt at «de virkelig sliter for tiden».

– Vi vet at vi de siste 40 årene har bidratt gjennom olje fra Nordsjøen og utbyttet vi får tilbake, er ikke nok for å drive oss videre, sier han ifølge den britiske statskanalen.

Stockan skal også ha trukket frem at de har vært underlagt norsk kongerike mye lenger enn de har vært underlagt Storbritannia.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte den skotske øygruppen under et offisielt besøk i 2017.

Ønsker en annen styringsform

Tilbake i 2017 stemte rådet på Orknøyene over hvordan de skulle få bedre selvstyre. Mål om full frigjøring fikk ikke støtte, men de kom til enighet om at å styrke egne interesser var nødvendig.

Det ble også bestemt at det skulle utredes hva som skulle gjøres for å få større grad av selvstendighet.

Rådslederen Stockan har nå også pekt på Færøyene utenfor Island som et eksempel til etterfølgelse. De er selvstyrte og underlagt Danmark.

Under Storbritannias EU-avstemning i 2016 ville et klart flertall av Orknøyenes innbyggere fortsatt være en del av den europeiske unionen.

Fremdeles spor av Norge

Nordmenn begynte å slå seg ned på Orknøyene rundt 800-tallet, ifølge flere kilder. I 1492 måtte den danske kongen Christan den første gi fra seg både Orknøyene og Shetland på grunn av gjeld.

Fra vikingtiden til middelalderen ble det snakket norsk på Orknøyene. På 16- og 1700-tallet eksisterte norrønt på øyene, sammen med lavskotsk. Mange norske navn og ord lever fremdeles i den orknøyske dialekten.

Rådslederen James Stockan har fortalt at flere han møter på gaten har spurt om «når de skal bli en del av Norge igjen», ifølge BBC.

Source link

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo