Tuvalu: Istoria celei mai înguste țări din lume

featured image

Mulți nici măcar nu au auzit de statul Tuvalu, deși este cea mai îngustă țară din lume și una dintre cele mai mici. În clasamentul „piticilor” se află pe locul patru – după Nauru, Monaco și Vatican.

Ca o panglică lungă și subțire, Tuvalu se întinde ca o serie de insule împrăștiate în Oceanul Pacific, în Polinezia. În acest mic stat există un aeroport, o bancă, un spital și un drum care se întinde pe lungimea atolului, iar locuitorii sunt săraci.

Iată 6 cele mai interesante fapte despre Tuvalu.

Dragoste pentru coroana britanică

Insulele de corali din Tuvalu au fost descoperite în 1568 de călătorul spaniol Alvaro Mendaña de Neira. Arhipelagul a fost numit atunci Insulele Ellice. Împreună cu Insulele Gilbert, aflate în apropiere, Tuvalu a devenit parte a coloniei britanice la începutul secolului trecut, iar în 1974 locuitorii Insulelor Ellice au votat pentru separarea de Insulele Gilbert pentru a forma națiunea independentă Tuvalu, care se traduce local prin „opt care stau împreună”. Cele opt insule erau locuite la vremea respectivă, iar cea de-a noua insulă a fost adăugată și ea statului.

Interesant este că, deși Tuvalu este un stat independent, în mod oficial se consideră în continuare că este condus de un monarh britanic. În cadrul unui referendum organizat în 2008, majoritatea tuvaluanilor au votat în favoarea menținerii acestui aranjament.

Cu toate acestea, monarhul britanic este obligat să acționeze doar la sfatul cabinetului local de miniștri. În plus, în țară a fost înființat un parlament. Acesta funcționează după sistemul Westminster.

Tuvalu este o țară mică

ssr ist4u, CC BY-SA 2.0

Tuvalu este un stat micuț, clasat în primele cinci cele mai mici din lume. Este format din patru insule coraliene și cinci atoli. Suprafața totală a acestora este de 26 km², iar numărul total de locuitori este de 12,208 de persoane. Dar lungimea statului este impresionantă: secțiuni înguste de teren se întind pe 595 km lungime, conform nationsencyclopedia.com.

Cea mai mare insulă are o suprafață de puțin peste 5 km², în timp ce cea mai mică (Niulakita este o insulă de recif) are 400.000 de metri pătrați.

Tuvalu este o țară săracă

Populația de aici este săracă. Oamenii mănâncă mai ales fructe și pește. Tuvalienii locuiesc în case foarte simple, făcute din placaj. Clima le permite acest lucru. Apropo, din cauza căldurii și, bineînțeles, pentru a economisi bani, sătenii adesea nu au ferestre și nici măcar uși la case. De altfel, ei dorm pur și simplu pe podea, pe saltele sau pe rogojini.

În plus, pe insulă există probleme cu apa potabilă. Localnicii folosesc fie apă de ploaie, fie apă adusă din țările mari învecinate, cum ar fi Noua Zeelandă.

Statul are o „bogăție”, care îi aduce unele venituri. Deoarece deține domeniul .tv, Tuvalu câștigă din închirierea domeniului național, care, din motive evidente, este foarte solicitat de companiile de televiziune din întreaga lume.

Funafuti, capitala țării

Department of Foreign Affairs and Trade CC BY 2.0

Department of Foreign Affairs and Trade CC BY 2.0

În Tuvalu există un singur oraș în care puteți accesa internetul, puteți efectua un apel de telefonie mobilă sau puteți schimba bani. Este vorba de capitala Funafuti. Este, de asemenea, un mic atol. Aproape jumătate din populația țării locuiește în capitală.

În Tuvalu există un singur hotel, iar avioanele din Fiji zboară aici, aceasta fiind singura modalitate de a ajunge în Tuvalu din străinătate.

Cu toate acestea, avionul ajunge în Tuvalu doar de două ori pe săptămână, iar în restul timpului aeroportul este folosit fie pentru rugby, fie pentru comerț, organizându-se aici o piață.

Serviciul de transport de pasageri între insulele din interiorul țării se face doar pe apă – un feribot. Apropo, distanța dintre insule este considerabilă.

În capitala Funafuti, casele sunt construite nu numai din placaj, ci și din frunze de palmier („materialul de construcție” tradițional al localnicilor) și chiar din ciment.

Statul riscă să fie acoperit de ape

Gabriella Jacobi, CC BY-SA 3.0

mrlins, CC BY 2.0

Bogăția și luxul nu se găsesc aici, dar statul Tuvalu este renumit pentru plajele sale vaste cu nisip alb. Ar părea o destinație de vacanță ideală, departe de civilizație, pentru cei care nu au nevoie de servicii de lux și apreciază frumusețea naturii. Cu toate acestea, este un loc periculos pentru a trăi. Adevărul este că insulele sunt foarte joase în raport cu nivelul mării și, pentru că sunt, de asemenea, supuse ciclonilor tropicali, insulele statului Tuvalu sunt periodic inundate.

În timpul unui ciclon teribil, aproape toate satele din țară au fost distruse. Doi locuitori au murit, mulți au rămas fără adăpost și aproape toți copacii au fost doborâți.
Un dig de coastă s-a prăbușit, iar apă sărată a inundat porțiuni mari din zonele de uscat. Solul a fost grav salinizat, ceea ce a dus la imposibilitatea de supraviețuire a multor plante (de exemplu, cocotierii s-au uscat) și au rămas doar speciile care tolerează sarea. Capitala Funafuti a fost deosebit de grav afectată, iar coasta sa de vest a fost literalmente zguduită de valurile lagunei care se spărgeau pe țărmurile sale.

Doar datorită ajutorului din partea țărilor vecine, Tuvalu a reușit să își reconstruiască infrastructura deja rudimentară.

INABA Tomoaki, CC BY-SA 2.0

În general, aceste insule au fost trecute cu vederea de străini. În 2016, Tuvalu a fost chiar clasată de Organizația Mondială a Turismului ca fiind cea mai rar vizitată țară de pe planeta noastră. Nici măcar faptul că aceste insule sunt vizitate periodic de monarhii britanici nu a alimentat interesul turiștilor.

Tuvalu are o rată a criminalității foarte scăzută

Locuitorii insulei sunt pașnici și prietenoși, iar poliția și sistemul judiciar sunt bune. Dar Tuvalu nu are o armată bine pusă la punct.

În 2011, statul Tuvalu, în dorința de a nu strica relațiile cu Rusia, Tuvalu a recunoscut independența republicilor separatiste georgiene Abhazia și Oseția de sud. În 2014, a făcut cale întoarsă și „s-a răzgândit”. Adevărul este că Georgia, după recunoașterea țărilor menționate mai sus, a rupt relațiile diplomatice cu Tuvalu, iar pentru a le restabili, micul stat a făcut concesii.


Citește și: De unde vin denumirile a 16 țări ale lumii și ce semnificație au acestea


Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment