S&P 500 и Nasdaq достигнаха най-високото си ниво от август

featured image

Вниманието на трейдърите отвъд Океана е съсредоточено върху преговорите за тавана на дълга

23:59 | 18.05.23 г.

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

S&P 500 и Nasdaq Composite достигнаха най-високото си ниво в края на търговията от август 2022 г., а трейдърите на Wall Street останаха съсредоточени около преговорите за тавана на дълга, предава CNBC.

Основните щатски индекси отбелязаха ръст в края а сесията, като широкият измерител прибави 0,94% до 4198,05 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна със 115,14 пункта до ниво от 33 535,91 пункта, след като записваше спад през по-голямата част от сесията. Технологичният показател Nasdaq отбеляза ръст от 1,51% и завърши деня на ниво от 12 688,84 пункта.

Денят отбеляза втора поредна положителна сесия за основните индекси отвъд Океана.

Ръстовете в четвъртък увеличиха седмичното покачване на индексите. Nasdaq е напът да завърши седмицата с повишение от 3,3%. S&P 500 и Dow се насочват към седмичен ръст от съответно 1,8% и 0,7%.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви в четвъртък, че е оптимист, че преговарящите в Конгреса може да постигнат сделка навреме за гласуване в камарата идната седмица.

Той каза това само две седмици преди 1 юни, най-ранната дата, когато САЩ може да спрат плащания според финансовия министър Джанет Йелън.

Гигантът в търговията на дребно Walmart помогна на пазара, след като книжата му поскъпнаха с 1,3% благодарение на силния му финансов отчет. Компанията надмина очакванията на Wall Street както за печалбата на акция, така и за приходи през първото тримесечие и повиши очакванията си за цялата година.

Но нагласите на инвеститорите бяха помрачени донякъде, след като председателят на Фед в Далас Лори Логан заяви, че новите данни за икономиката все още не предполагат пауза в лихвените повишения. Тя отбеляза, че решението за лихвите през юни ще се основава на данните за инфлацията и заетостта, които все още не са публикувани.

На корпоративния фронт книжата на Bath & Body Works поскъпнаха с над 9%, след като печалбата му през първото фискално тримесечие надмина очакванията. Компанията също така повиши прогнозите си за цялата година. Bath & Body Works обяви коригирана печалба от 33 цента на акция, а анализатори, участвали в допитване на Refinitiv, очакваха 26 цента на акция. Приходите на компанията от 1,4 млрд. долара бяха в унисон с прогнозите.

Цената на акциите на FedEx нарасна с 1,7%, след като Deutsche Bank повиши целевата си цена за книжата на гиганта в доставките ден по-рано и потвърди рейтинга им „купувай“.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 3,651% и 3,91%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, нарасна с 0,64% до 103,55 пункта. Еврото запази нивото си от 1,077 долара, а паундът се разменя за 1,241 долара. Спрямо йената щатските пари остават на равнище от 138,7 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола намаля с 2%, след като стабилни данни за американската икономика тласнаха долара до двумесечен връх на фона на нарастващите очаквания, че Федералният резерв ще повиши отново лихвите през юни. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 1 долар до 75,98 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 85 цента до 72,04 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото записаха спад от 1,2% до 1959,4 долара за тройунция. 

Последна актуализация: 00:31 | 19.05.23 г.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment