Pentru prima dată în istorie, astronomii au văzut cum un Soare a distrus o planetă

featured image

Pentru prima dată în istorie, oamenii de știință au reușit să înregistreze scena tristă a unei stele care distruge o planetă. Experții știau de mult timp că gigantele roșii din galaxie distrug planetele din apropiere, dar nu au văzut niciodată o asemenea scenă.

Gigantele roșii din galaxie distrug planetele din apropiere

Cercetătorii au reușit să înregistreze explozia unei stele gigantă roșie din constelația Aquila, care se află la 12.000 de ani lumină distanță de Pământ. Această explozie a făcut ca steaua să devină de 1000 de ori mai strălucitoare în doar 100 de zile înainte de dispariție. În timpul acestui eveniment, steaua și-a distrus pur și simplu planeta din apropiere.

Studiul, publicat în revista Nature, oferă o mai bună înțelegere a ceea ce se va întâmpla cu sistemul nostru solar peste 5 miliarde de ani. „Am reușit să vedem viitorul Pământului”, a explicat unul dintre cercetători. „Dacă o altă civilizație ne va urmări de la 10.000 de ani lumină distanță în timp ce Soarele va distruge Pământul, aparatele acelor extratereștri vor înregistra o scenă asemănătoare”, adaugă cercetătorul.

De ce explodează stelele

O stea gigantă roșie este o stea foarte mare și strălucitoare care se află într-o etapă avansată a vieții sale. Astfel spus, aceste stele sunt pe moarte.

Explozia unei stele este un fenomen astronomic cunoscut sub numele de supernovă de tip II. Aceste corpuri strălucitoare au în interiorul lor ceva special numit combustibil nuclear, care le ajută să strălucească și să emită căldură. Cu toate acestea, după un timp, combustibilul nuclear pe bază de hidrogen se termină, iar steaua explodează din cauza unui dezechilibru de forțe.

Cercetătorii au înregistrat un moment istoric

Descoperirea oamenilor de știință este cu siguranță interesantă și oferă o nouă perspectivă asupra Universului și a modului în care tot ceea ce ne înconjoară evoluează în mod constant.

Cosmosul este, într-adevăr, un loc misterios și fascinant. După cum spunea regretatul astronom Carl Sagan, „Noi suntem praf de stele”, iar această descoperire recentă nu face decât să sublinieze adevărul acestei afirmații.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment