Furtunile au scos la iveală coloane de marmură vechi de 1.800 de ani la o epavă din Israel

featured image

O încărcătură de coloane de marmură vechi de 1.800 de ani a fost găsită printre epavele unei nave în Israel. Datând de pe vremea Imperiului Roman, aceasta este cea mai veche încărcătură maritimă de acest tip descoperită vreodată în Mediterana de Est.

Scufundări recente la fața locului au arătat că nava transporta un număr de coloane corintice (ordinul corintic este ultimul dezvoltat dintre cele trei ordine clasice principale ale arhitecturii grecești și romane antice) cu o lungime de până la șase metri, decorate în mod ornamental cu motive vegetale.

Epava antică se află la aproape 200 de metri de linia de coastă Bet Yannai, la aproximativ șase kilometri nord de orașul Netanya. Locul este cunoscut de ceva timp, dar locația exactă a încărcăturii a fost dezvăluită abia acum câteva săptămâni, când o furtună a spulberat nisipul din zonă.

De unde venea și încotro se îndrepta nava comercială?

Artefactele antice au fost descoperite de Gideon Harrishe, care explora apele de lângă plajă. Acesta a anunțat Autoritatea Israeliană pentru Antichități, care a trimis o echipă să investigheze.

„Știam de mult timp de existența acestei încărcături naufragiate, dar nu știam exact unde se află, deoarece era acoperită de nisip și, prin urmare, nu puteam să o investigăm. Furtunile extreme trebuie să fi expus încărcătura și mulțumită raportului important al lui Gideon, am reușit să înregistrăm locația acesteia și să efectuăm investigații arheologice preliminare, care vor conduce la un proiect de cercetare mai aprofundat”, a declarat Koby Sharvit, directorul unității de arheologie subacvatică din cadrul Autorității Israeliene pentru Antichități, conform IFL Science.

Este posibil ca marmura să fi venit din ceea ce este astăzi Turcia sau Grecia și să se fi îndreptat de-a lungul coastei sudice a Levantului, cum ar fi Gaza sau poate chiar Alexandria, în Egipt, unde ar fi fost folosită la construcția unei clădiri publice grandioase.

Artefactele ar fi fost destinate construirii clădirilor publice maiestuoase

Din nefericire, se pare că nava a cedat în urma unei furtuni în ape de mică adâncime, iar livrarea nu a ajuns la destinație.

„Aceste piese fine sunt caracteristice clădirilor publice maiestuoase, de mari dimensiuni. Chiar și în Cezareea romană, astfel de elemente arhitecturale erau realizate din piatră locală acoperită cu tencuială albă pentru a părea marmură. Aici este vorba de marmură autentică”, a explicat Sharvit.

„Pornind de la dimensiunea elementelor arhitecturale, putem să calculăm dimensiunile navei; este vorba despre o navă comercială care ar putea transporta o încărcătură de cel puțin 200 de tone”, a adăugat Sharvit.

Arhitectura din perioada romană

Această descoperire unică ajută la găsirea unor răspunsuri pentru unele întrebări legate de arhitectura din perioada romană din Levant și nu numai.

„Arheologii care caută pe uscat și cei care caută pe mare s-au întrebat mult timp dacă elementele arhitecturale importate din perioada romană au fost complet lucrate pe pământurile lor de origine sau dacă au fost transportate într-o formă parțial sculptată și au fost sculptate și modelate la locul de destinație. Descoperirea acestei încărcături rezolvă problema dezbătută, deoarece este evident că elementele arhitecturale au părăsit situl de carieră ca materie primă de bază sau artefacte parțial lucrate și că au fost modelate și finisate pe șantier, fie de artiști și meșteșugari locali, fie de artiști care au fost aduși pe șantier din alte țări, în mod similar cu artiștii specializați în mozaic care călătoreau de la un sit la altul în urma unor proiecte comandate”, a continuat Sharvit.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment