Datorită sau din cauza? Cum este corect şi care este eplicaţia

Datorită sau din cauza? Cum este corect? Prepoziția „datorită” și locuțiunea prepozițională „din cauza” sunt ambele frecvent folosite în limba română pentru a exprima cauzalitatea. Însă de multe ori sunt folosite în mod greşit.

Forma corectă: Nu am ajuns la timp din cauza traficului aglomerat. | Datorită ploilor, recolta este una bogată.
Forma greşită: Din cauza mea aveți o mărire de 15 la sută la salariu. (forma corectă: Datorită mie aveţi o mărire de 15 la sută la salariu.) | Datorită secetei s-au uscat toate florile. (forma corectă: Din cauza secetei s-au uscat toate florile.)

Pe scurt, prepoziţia „datorită” este folosită în contexte pozitive, atunci când efectul este un favorabil, benefic. În schim, locuținea prepozițională „din cauza” este folosită în contexte negative, atunci când efectul este unul nedorit, nefavorabil sau neplăcut.

Cuvântul datorită este o prepoziție care introduce un complement de agent. Acesta este un termen gramatical care desemnează persoana sau lucrul care determină o acțiune sau o stare.

De exemplu:

 • Am ajuns la timp datorită șoferului de taxi. (șoferul de taxi este cel care a determinat faptul că am ajuns la timp)
 • Datorită vântului puternic, copacii s-au clătinat. (vântul puternic este cel care a determinat faptul că copacii s-au clătinat)

Prepoziția datorită are sensul de mulțumităgrație sau prin intermediul. Ea se folosește în contexte cu efecte pozitive, când vrem să exprimăm recunoștință sau apreciere față de ceva sau cineva care a contribuit la un rezultat favorabil.

De exemplu:

 • Datorită/Mulțumită/Grație/Prin intermediul profesorului meu, am învățat limba engleză. (profesorul meu a contribuit la faptul că am învățat limba engleză, ceea ce este un rezultat favorabil pentru mine)
 • Datorită/Mulțumită/Grație/Prin intermediul vaccinului, pandemia s-a încheiat. (vaccinul a contribuit la faptul că pandemia s-a încheiat, ceea ce este un rezultat favorabil pentru toată lumea)

Cuvântul din cauza este o locuțiune prepozițională formată din două cuvinte: prepoziția din și substantivul cauză. Ea introduce un complement de cauză. Acesta este un termen gramatical care desemnează motivul sau factorul care a dus la o situație sau un eveniment.

De exemplu:

 • A plouat din cauza norilor. (norii sunt motivul sau factorul care au dus la faptul că a plouat)
 • Din cauza lipsei de apă, plantele au secat. (lipsa de apă este motivul sau factorul care a dus la faptul că plantele au secat)

Locuțiunea prepozițională din cauza are sensul de din pricina sau prin efectul. Ea se folosește în contexte cu efecte negative, când vrem să evidențiem cauza unei situații sau a unui eveniment nefavorabil.

De exemplu:

 • Din cauza/Din pricina/Prin efectul grevei, trenurile nu au circulat. (greva este cauza faptului că trenurile nu au circulat, ceea ce este o situație nefavorabilă pentru călători)
 • Din cauza/Din pricina/Prin efectul fumatului, a făcut cancer. (fumatul este cauza faptului că a făcut cancer, ceea ce este un eveniment nefavorabil pentru sănătate)

Read More

Share on Google Plus
  Blogger Comment
  Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment