Cum schimbările climatice afectează producția mondială de roșii?

Conform previziunilor oamenilor de știință, în viitorul apropiat încălzirea globală și o scădere a recoltelor pot priva omenirea de o parte semnificativă a roșiilor. Acest lucru este valabil mai ales pentru roșiile care sunt cultivate în câmp deschis și sunt folosite pentru procesare, prepararea de conserve, ketchup și alte sosuri.

Schimbările climatice globale reprezintă o amenințare nu numai pentru ecosistemele naturale, ci și pentru agricultură, inclusiv pentru producția de culturi. De regulă, oamenii de știință acordă atenție celor mai importante produse pentru securitatea alimentară – cereale și cartofi, deoarece acestea ne oferă cele mai multe calorii și proteine. În același timp, pot apărea probleme cu legumele, fără de care o dietă sănătoasă este de neconceput, inclusiv cu roșiile.


Este vorba în primul rând despre cele cultivate pentru prelucrarea și prepararea diferitelor sosuri și conservare. De regulă, acestea sunt soiuri speciale care nu se găsesc în supermarketuri în stare proaspătă.
„Roșiile destinate procesării sunt cultivate în aer liber, așa că nu avem control asupra condițiilor lor de creștere. Acest lucru face ca cultivarea lor să fie sensibilă la schimbările climatice”, a spus profesorul Davide Cammarano de la Universitatea din Aarhus, Danemarca. La studiu au lucrat și colegii săi din Italia, diverse universități din SUA și chiar Institutul de Cercetare NASA.


Cele mai multe dintre roșiile destinate procesării cresc în sudul zonei temperate – plantările lor sunt concentrate în jurul paralelei 40 ale ambelor emisfere. Cele 11 centre de cultivare furnizează 85 la sută din producția mondială de roșii. Trei dintre ele – Statele Unite (în primul rând California), Italia și părți ale Chinei (Gansu, Mongolia Interioară și Xinjiang) – reprezintă 65 la sută. Aceste teritorii au devenit regiunile de studiu: conform autorilor, vor exista schimbări care nu favorizează cultivarea tomatelor.
Oamenii de știință au folosit cinci modele diferite de schimbări climatice și au creat trei scenarii posibile pentru dezvoltarea evenimentelor. Potrivit acestora, în următoarele decenii în aceste zone va exista o creștere vizibilă a temperaturii medii și o creștere a lipsei de apă, în special în Italia.


În același timp, în California și China, perspectivele pentru cultivarea roșiilor vor continua. În plus, încălzirea poate spori ușor recoltele. Cu toate acestea, acest lucru va necesita transferul roșiilor americane și chinezești în nord. În acest caz, Mongolia, care de obicei nu este asociată cu cultivarea legumelor, se dovedește a fi, de asemenea, un loc promițător pentru cultivarea legumelor.
Cu toate acestea, autorii cred că schimbarea centrelor de cultivare a roșiilor în teren deschis nu va putea compensa pe deplin scăderea randamentului, iar oamenii de știință și fermierii ar trebui să se gândească la o posibilă penurie viitoare de legume chiar acum.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment