Пълнее ли се от банани и трябва ли да внимавате?

featured image
Пълнее ли се от банани и трябва ли да внимавате?



Снимка: Thinkstock/Guliver

Независимо дали сурови, на пюре, печени или пържени (да, и такива кулинарни рецепти има!), бананите са сред плодовете с най-разнообразни и богати хранителни вещества.

Ето какво обяснява д-р Татяна Занин. 

Дали бананите са полезни?

Бананите са превъзходен избор, когато става въпрос за добавяне на по-питателни и здравословни храни към вашите ястия и закуски. Те изобилстват с ценни хранителни вещества като магнезий, калий, магнезий, фибри, витамините С и В6.

Какви ползи за здравето допринасят бананите?

Поради своя хранителен профил, бананите могат да играят позитивна роля в поддържането на здравето на костите, редуциране риска от сърдечни заболявания, коригиране на кръвното и повишаване на енергията и умствените способности.

Здравето на костите

Като цяло диетите, които включват по-висок прием на зеленчуци и плодове, се смятат за полезни с цел повишаване на минералната костна плътност. По-специално в случая с бананите, това, което ни интересува, е тяхното съдържание на калий и магнезий. Доказано е, че богатите на калий диети дават ефективна защита срещу остеопороза, главно поради способността на минерала да действа като буфер за неутрализиране на киселините. Магнезият също участва в изграждането на костите и е доказано, че увеличаването на неговия прием подобрява тяхната минерална плътност.

Всеки ден закусвате с банани? Вижте какво се случва с тялото ви

Сърдечно заболяване

Както при здравите кости, хранителните навици, богати на плодове и зеленчуци, значително намаляват риска за сърдечни заболявания. Ключовите минерали, хранителни вещества и антиоксиданти, открити в бананите, като витамин С, също имат защитни качества.

Кръвно налягане

Бананите осигуряват магнезий и калий, като и двата елемента спомагат за нормализиране на кръвното. По този начин диетата срещу хипертонията насърчава повишения прием на калий и магнезий. Кръвното налягане представлява сериозен рисков фактор, който влияе върху развитието на инсулт, сърдечно-съдови заболявания и бъбречна недостатъчност.

Енергия и познание

Банановияят плод се счита за великолепен източник на B6. Този витамин играе съществена роля за превръщането на храната в енергия, която организмът ви може да използва, за да изпълнява различни функции, включително тези, свързани с невротрансмитерите в мозъка ви.

Нормално ли е всеки ден да се яде банан?

Един банан на ден е правилният път към задоволяване на ежедневните ви нужди от плодове и зеленчуци. Друг положителен ефект от този здравословен навик е, че ще приемате повече калий, магнезий и витамин С – които са сред най-малко срещаните хранителни вещества в нашето меню.

Това е трикът, с който магазините пазят бананите свежи за дълго време

Може ли да напълнеем с бананите?

Ако се притеснявате от наддаването на тегло, бананите не са потенциалният виновник. Всеки плод включва 100 калории, а мазнини – по-малко от половин грам, което го прави добър избор. Диетите с повече зеленчуци и плодове намаляват риска от хронични заболявания. И тъй като бананите са колкото питателни, толкова и вкусни, може спокойно да ги консумирате.

Полезни ли са бананите за здравето на червата?

Бананите представляват източник на фибри – 1 плод осигурява 12% от дневните нужди. Това значи, че има определена роля за здравето на червата, защото фибрите набъбват изпражненията и осигуряват добър чревен транзит.

Бананите съдържат ли много захар?

Въпреки че средният банан съдържа около 14 г захар, той е пълен и с много витамини, минерали и други важни хранителни вещества. Фибрите помагат за забавяне на храносмилането и усвояването на кръвната захар, което насърчава ситостта и позволява освобождаването на повече енергия в сравнение с концентрираните източници на захар, като сокове или други сладки напитки. А именно, консумирането на повече плодове помага за намаляване на добавените захари (като тези в безалкохолните напитки).

Внимание! Статията предоставя само информация, но не и медицинска инструкция. Търсете винаги медик-диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Има ли глутен в овесените ядки?

Трик, с който копърът остава свеж за няколко месеца

Правилният избор на режим на фурна: лайфхак ви гарантира перфектно ястие

10 продукта, които повишават нивото на кръвната захар

Как да поддържаме климатика без течове?

Силата на пуканките: Хранителните предимства на любимата филмова закуска на всички

Кой спорт е най-подходящ според зодията ви?

Кои зодии са най-добрия избор за ваш съпруг?

Мъжете с тази зодия често са склонни да си играят с чувствата ви

5 метода как да използвате Закона за привличане успешно

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment