Нагласите на жилищните строители в САЩ са достигнали 10-месечен връх през май

featured image

Те остават обаче доста под нивото в края на 2021 г.

21:30 | 16.05.23 г.

Нагласите на американските компании за жилищно строителство неочаквано са се подобрили през май и са достигнали най-високото си ниво от десет месеца насам, тъй като ограниченото предлагане е продължило да тласка купувачите към ново строителство, пише Bloomberg.

Индексът на Националната асоциация на жилищните строители и Wells Fargo се е повишил с пет пункта до 50, като е продължил серията си от ръстове до пет месеца, показват публикувани днес данни. Дори с подобренията напоследък индексът е много под нивата в края на 2021 г., когато лихвите по ипотечните кредити бяха много по-ниски.

„Липсата на наличности от съществуващи жилища продължава да тласка купувачите към ново строителство“, коментира Робърт Диец, главен икономист на асоциацията. „С ограничените налични жилища новото строителство ще продължи да бъде значителна част от търсенето на бъдещите купувачи в следващите тримесечия“, допълва той.

Индикатори за настоящите продажби и очакванията за продажби са достигнали най-високото си ниво от лятото. Индекс на посещаемостта от евентуални купувачи също е достигнал 10-месечен връх.

Делът на строителните компании, които намаляват цените, е спаднал, както и процентът на компаниите, които използват стимули, за да привличат купувачи, а това означава, че търсенето донякъде се е възстановило. Това се случва, докато намаляващите лихви по ипотечните кредити все повече позволяват на бъдещи купувачи да се връщат на пазара след бурна година за жилищните имоти.

Това е добра новина за компаниите за жилищно строителство, които до голяма степен са се възползвали от ограниченото предлагане на съществуващи домове, което насочва търсенето към пазара на нови жилища. Строителните компании все още работят по проектите си от пандемичната ера, като една трета от обявените жилища за продажба през март са били нови проекти в различни етапи на строителство, казва Диец. Това е почти три пъти над средното ниво през последните десет години, допълва той.

Данните за новозапочнатите жилища и издадени строителни разрешения през април трябва да бъдат обявени в сряда и ще бъдат последвани през седмицата от продажбите на съществуващи домове.

Последна актуализация: 20:29 | 16.05.23 г.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment