Ömlenek a NATO-fegyverek Ukrajnába, robbanás történt Szentpétervár környékén

featured image

Kirgizisztánban bezárják a Szabad Európa Rádió helyi irodáját

Kirgizisztánban az illetékes bíróság bejelentette csütörtökön, hogy bezárják a legnagyobb nem állami médiát, az Egyesült Államok által finanszírozott Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió helyi irodáját.

A bíróság a kulturális minisztérium kérésének eleget téve beszünteti az Azattik tevékenységét és a médiumot bezárják – olvasható a biskeki bíróság közleményében.

Az Azattik, a SZER helyi részlege, amelynek harminc napja van fellebbezni a bírósági döntés ellen, közölte, hogy élni kíván ezzel a jogával.

A bírósági bejelentést két nappal azután tették, hogy Oroszország felajánlotta: megosztja Kirgizisztánnal a külföldi befolyásolás elleni küzdelemben elért tapasztalatait. Tárgyalás tárgya továbbá egy médiatörvény-tervezet, amely a kirgiz civil közösség egyik tagja szerint korlátozná a szólásszabadságot.

Az öt volt közép-ázsiai szovjet köztársaság közül, ahol korlátozott a sajtószabadság, Kirgizisztán sokáig kivételnek tűnt viszonylagos média- és politikai sokszínűségével. Civilszervezetek azonban a médiumokra gyakorolt növekvő nyomásra panaszkodnak.

Január végén a kulturális minisztérium bírósági eljárást indított az Azattik ellen, amelynek YouTube-csatornáját a hétmilliós országban kétmillióan követik. A hatóságok azt vetették az ellenzéki eseményekről és a korrupcióról is beszámoló Azattik szemére, hogy a kérések ellenére nem vont vissza egy riportot, amely a mintegy száz halálos áldozattal járó 2022-es többnapos kirgiz-tádzsik összetűzésekkel foglalkozott.

A bírósági döntést megelőzően járt Moszkvában Nurlanbek Sakijev kirgiz házelnök, aki találkozott az orosz parlament alsóháza, az állami duma elnökével. Vjacseszlav Vologyin közölte, hogy Oroszország kész megosztani a tapasztatát, miután „hatékony törvényeket fogadott el a külföldi befolyásolás ellen”, utalva egyebek mellett a külföldi ügynökökre vonatkozó törvényre.

Egyelőre Szadir Dzsaparov kirgiz elnök az egyetlen államfő, aki jelezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel részt vesz május 9-ei moszkvai, győzelem napi díszszemlén.

(MTI)

Orosz tiltakozó jegyzéket kapott a moszkvai amerikai nagykövetség

Tiltakozó jegyzéket adtak át az orosz külügyminisztériumban az amerikai nagykövetség egyik magas rangú diplomatájának csütörtökön amiatt, hogy a képviselet nem biztosított időben vízumot az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén elnöklő Szergej Lavrov külügyminiszter sajtókíséretének.

Az újságírók csak azt követően kapták meg a beutazási engedélyt, hogy Lavrov Egyesült Államokba tartó különgépe felszállt. Az eljárást az amerikai nagykövetség semmivel nem indokolta meg. Orosz sajtójelentések szerint John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője az intézkedést azzal indokolta, hogy az érintettek állami tulajdonban lévő médiumok propagandistái. Moszkvában ezzel kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy a magánkézben lévő orgánumok újságíróit ugyanilyen elbánásban részesítették.

Az orosz külügyminisztériumba csütörtökön behívatott amerikai diplomatával moszkvai tájékoztatás szerint közölték:

az efféle szabotázs, amelynek célja az újságírói munka akadályozása, nem marad válasz nélkül.

Lavrov nemrégiben támogatásáról biztosította azt az elképzelést, hogy egy másik országba helyezzék át az ENSZ székhelyét, mert, mint mondta, az Egyesült Államok rendszeresen visszaél házigazdai szerepével.

(MTI)

Lezárták Olaszországban a Liga ellen tiltott orosz pártfinanszírozás miatt indított eljárást

Bizonyíték hiányában elrendelte az illetékes bíró csütörtökön Olaszországban a Liga kormánypárt ellen korábban tiltott pártfinanszírozás miatt indított eljárás lezárását – derült ki Matteo Salvini kormányfőhelyettes és infrastrukturális és közlekedési miniszter csütörtöki Twitter-bejegyzéséből.

A több éve folyó ügyben a párt állítólagosan Oroszországból származó tiltott finanszírozását vizsgálták.

Most sokaktól várjuk a bocsánatkérést és sokak ellen perre készülünk

– írta Salvini a tweetben.

A milánói ügyészség 2019-ben indított eljárást a Liga több tagja ellen, amiért a gyanú szerint 2018 októberében 65 millió eurós olajüzletről tárgyaltak a moszkvai Metropol Hotelben orosz üzletemberekkel. A találkozó körülményei a gyanú szerint arra engednek következtetni, hogy a párt vezetőit megvesztegették.

A Reuters hírügynökség birtokába jutott bírósági dokumentumban az ügyben eljáró Stefania Donadeo bírónő értesítette a három érintett ügyvédjeit, hogy csütörtökön elrendelte az ügy lezárását.

A milánói ügyészek januárban kezdeményezték az eljárás felfüggesztését, arra hivatkozva, hogy nem sikerült elegendő bizonyítékot gyűjteni a gyanúsítottak ellen, mert Oroszország nem reagált az olasz hatóságok megkereséseire.

(MTI)

Páncélököllel az ágya mellett aludt a Pentagon-iratok kiszivárogtatója – Ijesztő részletek derültek ki

Amerikai idő szerint csütörtök délután jelenik meg az őrizetbe vételéről szóló tárgyaláson Jack Douglas Teixeira, a Pentagon-iratok feltételezhető kiszivárogtatója. Az amerikai Nemzeti Gárda légi egységének 21 éves informatikusa komplett fegyverarzenált tartott szobájában, tömeggyilkosságokat tanulmányozott, és emberek meggyilkolásával fenyegetőzött.


Tovább a cikkhez

A Kreml megszólalt Zelenszkij és a kínai elnök telefonbeszélgetéséről

Kína és Ukrajna párbeszéde a két ország szuverén ügye, Oroszország mindent üdvözöl, ami hozzájárulhat az ukrajnai konfliktus lezárásához – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök előző napi telefonos megbeszélésével kapcsolatban.


Tovább a cikkhez

Sorkatonák válthatják a hivatásos békefenntartókat Putyin békemissziójában

Oroszország valószínűleg sorkatonákat vethet be békefenntartó műveleteibe Hegyi-Karabahban, és őket alkalmazva próbálja megőrizni a kapcsolatokat a Moszkva vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) tagállamaival – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) szerdai jelentése.


Tovább a cikkhez

Ez kezd egyre kellemetlenebb lenni: megint lángokban áll valami Moszkvában

Az elmúlt hónapokban szinte egymást érik a gyanús események az orosz fővárosban: furcsa füstkarikák, a város körül lezuhanó ukrán drónok, füstoszlopok, rejtélyes tűzesetek. Úgy tűnik, valami ismét lángra kapott Moszkvában, a Twitteren megjelenő videók legalábbis erről árulkodnak.


Tovább a cikkhez

Drámai felvétel: ez minden vadászpilóta rémálma

A Reuters osztotta meg a szemtanúk videóját annak a Mig-31-es orosz vadászrepülőgépnek a zuhanásáról, amely kigyulladt, két pilótája katapultálni kényszerült, majd egy tóba csapódott Oroszország északnyugati régiójában.


Tovább a cikkhez

Kiszivárgott a titkos jelentés: Putyinék már a Török Áramlat pusztulására és a gázexport összeomlására készülnek

A geopolitikai körülmények és a szankciók miatt Oroszország vezetékes gázexportja a FÁK-országokon kívüli államokba a felére csökkenhet, 100 milliárd köbméterről 50 milliárd köbméterre 2023-ra egy orosz belső kormányzati jelentés szerint. A csökkenés ellensúlyozására a hazai fogyasztás növelését, több kis LNG-üzem építését és az ipari ágazatok fejlesztését tervezik, de ez hosszú évek után válhat csak valósággá. A szankciók nagyon megütötték már az orosz bevételeket a titkos jelentés szerint. Közben az orosz sajtó egyre jobban fél egy Török Áramlat ellen végrehajtott merénylettől.


Tovább a cikkhez

Putyin fontos pillanatban egyeztet telefonon Erdogannal

A Kreml közölte, hogy Vlagyimir Putyin ma telefonon fog tárgyalni Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A Reuters cikkében hozzátette, hogy a megbeszélés időpontja pont Törökország első atomerőművének felavatásával esik egybe.


Tovább a cikkhez

Videó: hihetetlen, amit az ukránok ezzel az ősrégi géppuskával műveltek – Ennek meg mi értelme?

A Maxim-rendszerű géppuskák 1884-es megjelenésük óta legendás státuszra tettek szert: ezek voltak az első valóban nagy számban gyártott, sikeres automata fegyverek, melyek az első világháború lövészárokharcaiban mutatták meg leginkább erényeiket. A Maximok fölött azóta óhatatlanul eljárt az idő, ez azonban nem akadályozta meg az ukránokat abban, hogy megpróbálják modernizálni a fegyvert.


Tovább a cikkhez

ORFK adatok

Magyarország területére 2023. április 26-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4968 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5502 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

(MTI)

Készülődik az ukrán ellentámadás, Oroszország új taktikát használ a Donbaszban – Háborús híreink csütörtökön

Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

Tegnapi tudósításunkat itt tekintheti meg:

Címlapkép: Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment