Ce înseamnă, de fapt, „pele”? Numele legendarului fotbalist a fost inclus în dicţionarul portughez

featured image

Cuvântul “pele” a fost introdus în ediţia portugheză a dicţionarului Michaelis, la cererea fundației care îi poartă numele fostului mare jucător de fotbal. Peste 100.000 de oameni și-au dorit ca acest lucru să devină realitate!

În urmă cu câteva zile, Fundaţia Pele a lansat o campanie pentru ca “Pele” să fie introdus în dicţionar ca adjectiv care semnifică “grandoare”, “inegalabil” şi “unic”, informează News.ro. Petiţia online a strâns peste 100.000 de semnături, astfel, cuvțntul a fost introdus în dicționar.

“Pele adj m+f sm+f – Acel sau cel care este ieşit din comun, care datorită calităţii sale, valorii sau superiorităţii nu poate fi egalat de nimic sau nimeni, exact ca Pele, cum i se spunea lui Edson Arantes do Nascimento (1940-2022), considerat cel mai bun sportiv al tuturor timpurilor, excepţional, incomparabil, unic. El este ‘pele’ în baschet. Ea este ‘pele’ în tenis. Ea este ‘pele’ în dramaturgia braziliană”, este definiţia din dicţionar.

CITEȘTE ȘI: FAȚA NEVĂZUTĂ A LEGENDEI! SECRETELE “ZEULUI” PELE!

Cine a fost Pele

Edson Arantes do Nascimento s-a născut pe 23 octombrie 1940, în orășul Tres Coracoes, din districtul Minas Gerais. Tatăl său, Dondinho, era fotbalist la Fluminense, însă într-o epocă în care și profesioniștii erau săraci. Idolul lui Edson era un portar de la Vasco da Gama, Bile, însă puștiul nu îi putea pronunța corect numele, așa că prietenii săi l-au botezat după forma greșită, Pele.

La 15 ani a ajuns în curtea lui Santos și A primit un contract. La 10 luni după ce semnase primul contract de profesionist, Pele a devenit golgheterul campionatului Braziliei și a fost convocat la echipa națională. La Cupa Mondială din 1958, din Suedia, întreaga lume a aflat cine este Pele. Avea doar 17 ani, dar a dus Brazilia spre trofeu, cu cinci goluri marcate în trei meciuri jucate.

Pele a devenit chiar în acel an cel mai bun marcator al Braziliei. A punctat de 57 de ori, record care nu a fost depășit până astăzi. Au urmat sezoane excepționale, cu trofee și goluri pe bandă rulantă din partea noului superstar al fotbalului mondial. Evident, și ofertele din Europa au continuat, așa că brazilienii au luat o decizie unică în sportul internațional: Pele a fost declarat de către președintele de atunci al țării, Janio Quadros, drept „tezaur național”.

1971 a însemnat retragerea lui Pele din națională. 92 de meciuri și 77 de goluri a bifat „O Rei” (Regele) pentru reprezentativa Braziliei, recordul de reușite nefiind nici până astăzi depășit. În 1975 a plecat în Statele Unite și a semnat cu Cosmos New York.

1 octombrie 1977 rămâne în istorie ca data la care Pele a jucat ultimul său meci. O partidă jucată pe Giants Stadium din New York, între Cosmos și Santos.

Legendarul Pele a murit la data de 29 decembrie 2022, la Sao Paulo, la vârsta de 82 de ani.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment