Secretul longevității oamenilor din „zonele albastre”. Ce manâncă și cum își trăiesc viața

featured image

În lume există 5 regiuni, denumite ”zone albastre” unde s-a remarcat în timp că oamenii sunt foarte sănătoși, iar atingerea vârstei de 100 de ani este un lucru obișnuit. Aceste zone sunt: Insula italiană Sardinia, Ikaria – Grecia, Okinawa -Japonia, Nicoya – Costa Rica și Loma Linda – California. Acestea sunt comunități unice unde oamenii trăiesc cea mai sănătoasă și lungă viață.

image

Locuitorii acestor zone împărtășesc un mediu și un stil de viață comun despre care oamenii de știință cred că este principalul motiv al longevității lor.

Trăsături comune ale oamenilor din ”zonele albastre”

Oamenii din zonele albastre se plimbă, în grădină și cu bicicleta ca parte a vieții lor de zi cu zi. Sunt apropiați de prieteni și familie, au un scop în viață, gestionează bine stresul și sunt adesea membri ai unui grup social sau religios. Ei consumă o dietă pe bază de plante și se opresc din mâncat înainte de a se sătura.

Dan Buettner, care a adus pentru prima dată zonele albastre în conștiința publicului cu articolele sale în National Geographic și cărțile ulterioare, nu-i place să numească modelul de alimentație din zona albastră „dietă”, scrie CNN.

În schimb, face parte dintr-un stil de viață sănătos, a spus Buettner, unul pe care crede că oricine îl poate copia, indiferent unde locuiește și mănâncă – chiar și în culturile extrem de procesate, obsedate de alimente, cum ar fi Statele Unite.

image

„Modelul de alimentație din zona albastră este 98% compusă din alimente pe bază de plante – pe bază de alimente integrale și bogate în carbohidrați. Dar numai carbohidrați complecși, nu carbohidrații simpli, cum ar fi gustările sărate și batoanele de bomboane și sifonul”, a spus Buettner pentru CNN.

„Cele mai sănătoase alimente din sistemul nostru alimentar sunt carbohidrații complecși.”

Carbohidrații complecși, cum ar fi fasolea, mazărea și cerealele integrale oferă vitamine, minerale și fibre care pot lipsi din alimentele procesate și rafinate. În plus, ele sunt digerate mai lent, iar fibrele te ajută să te simți plin mai mult timp, potrivit Asociației Americane a Inimii.

”Strămoșii mei europeni nu au adus o dietă de longevitate”, a spus Buettner. În schimb, au fost africanii, asiaticii, latino-americanii și nativii americani.

”Cei cinci piloni ai fiecărei diete de longevitate, inclusiv zona albastră, sunt cerealele integrale, legumele de sezon, tuberculii, nucile și fasolea. De fapt, susțin că piatra de temelie a unei diete de longevitate este fasolea.”

Mâncarea în zona albastră este similară cu cea din stilul mediteranean, câștigătoare a medaliilor de aur anuale ca cea mai bună dietă generală pentru sănătate. Dar există și diferențe între un model de alimentație în zona albastră și cel al Mediteranei, a spus Buettner.

image

„Oamenii din zonele albastre nu mănâncă atât de mult pește pe cât prescrie dieta mediteraneană, doar de trei ori pe săptămână și doar 3 uncii”, a spus el.

„Carne se mănâncă doar de cinci ori pe lună. Nu există lapte de vacă în nicio zonă albastră.”

În schimb, oamenii mănâncă brânzeturi de capră și de oaie, cum ar fi feta și pecorino.

Cartofii dulci violet au contribuit la longevitatea oamenilor din Okinawa, Japonia, spune Dan Buettner.

Una dintre cele mai izbitoare rețete din carte este făcută din cartofi dulci mov, pe care Buettner îi consideră un element esențial al longevității pentru oamenii din zona albastră din Okinawa.

„Aportul alimentar al locuitorilor din Okinawa până în 1975 provenea din cartofi dulci violet”, a spus el. „Aș spune că a produs cea mai longevivă populație din istoria omenirii.”

Nu există carne în nicio rețetă din cartea de bucate. Doar un „piept” făcut din seitan, un înlocuitor de carne pe bază de plante care imită aroma și textura puiului.

”Majoritatea mâncărurilor pe care le am în carte se îngheață foarte bine”, a spus el. „Și când vrei o masă rapidă, o scoți și o arunci în cuptorul cu microunde și ai o masă plină de carbohidrați complecși, micronutrienți și o întreagă varietate de fibre.

„Și te va costa sub 2 dolari o porție, te va lăsa să te simți mai bine și, potrivit tatălui meu, va avea un gust mult mai bun decât un hamburger mic”, a adăugat Buettner. „Ce e de pierdut?”

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment