Množično rušenje črnih gradenj v Istri: 'To je naš edini dom'

featured image

Mnogi Hrvati so izkoristili priložnost in si zgradili dom le streljaj od obale, a brez gradbenega dovoljenja. Zdaj pa je hrvaška gradbena inšpekcija udarila po mizi in začela rušiti črne gradnje na območju Umaga, Rovinja in Ližnjana. Domačini so obupani, saj da so že pred časom zaprosili za legalizacijo svojih domov, pa do danes niso dobili odgovora. Zdaj morajo v enem dnevu svoje življenje pospraviti in se odseliti neznano kam.

Jasna, lastnica črne gradnje in mati treh otrok, dveh mladoletnih, kosilo v svoji hiši najverjetneje kuha še zadnjič. “Če mi ga bo sploh uspelo do konca pojesti, če mi bo uspelo, s svojimi otroki,” pove obupano, saj bodo že naslednji dan najverjetneje ostali brez strehe nad glavo. “Življenje mojih otrok gre v nekaj škatel,” dodaja. In ni edina v takšni situaciji. 

“Tako izgleda naše življenje. To so vse naše stvari, televizija, zgoraj je prazno,” pove Emina, še ena izmed lastnikov črnih gradenj, medtem ko prikazuje predmete v hiši, ki bo kmalu zrušena. V enaki situaciji se je znašel tudi Ajdin, ki poudarja, da se je vse skupaj odvilo prehitro: “Mi smo pred nekaj dnevi izvedeli, da moramo podreti svoje objekte. Nismo imeli niti časa, da bi pospravili svoje stari, ljudje si niso uspeli urediti nastanitve.” 

Na gradbenem inšpektoratu zatrjujejo tudi, da rušijo zgolj hiše ljudi, ki so lastniki več nepremičnin. “Nobeden izmed objektov, ki so predvideni za rušenje, ni izključno en naslov, ampak so lastniki prijavljeni na dveh ali več naslovih,” pove Andrija Mikulić, glavni državni inšpektor.

Na drugi strani pa drugačno pričanje Miroslava Markovića, lastnika črne gradnje: “To je naš edini naslov. Vsi štirje, ki smo prijavljeni, vse je zapisano. Oddali smo zahtevo za legalizacijo in zdaj čakamo. Kaj smo dobili? Nimamo druge rešitve, to je naš edini dom.”

Kljub vsemu gre za črne gradnje, ki morajo pasti, pa vseeno vztraja glavni državni inšpektor: “Dejanje lahko preložiš za nekaj časa, ne moreš pa preprečiti nečesa, če si nezakonit. To je ključ celotne zgodbe.”

Gradbeni inšpektorat je boj proti črnim gradnjam vzel skrajno resno. Na območju Istre so si dlje časa ogledovali hiše, na dan žena pa so v spremstvu policije začeli hoditi od vrat do vrat in najavljati rušenje. 

Kljub temu, da vsak, ki gradi na črno, ve, kakšna je njegova usoda, pa je župan istrske županije Boris Miletić prepričan, da je prav zakon o legalizaciji mnoge spodbudil, da so gradili brez dovoljenja. “Slab zakon in slabo sporočilo, ki je ljudem, ki spoštujejo predpise, sporočalo, da so neumni. Tistim, ki so jih kršili, pa, da so to legalizirali,” pove o situaciji, ki se odvija v njegovi županiji. 

Gradbeni inšpektorat ocenjuje, da bi lahko v črnih gradnjah v hrvaški Istri živelo okoli 50 tisoč ljudi, ne zgolj ob morju, ampak tudi v notranjosti.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment