KPZ Sarajevo do jula napušta prostorije, u planu proširenje kapaciteta sudova

featured image

Vlada Federacije BiH danas je prihvatila informaciju o rekonstrukciji Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo za potrebe proširenja Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu.

Vlada Federacije BiH danas je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva pravde o rekonstrukciji Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo za potrebe proširenja Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu. 

Današnjim zaključkom Vlada FBiH iskazuje opredjeljenje za zaključenje Memoranduma o saradnji s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH i Vladom Kantona Sarajevo s ciljem završetka rekonstrukcije KPZ Sarajevo za potrebe proširenja Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu. 

Također, iskazuje se spremnost za okončanje projekta izgradnje novog kompleksa Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo na lokalitetu Igman, mikrolokalitet Blažuj, i u tom smislu nastavit će finansirati završetak izgradnje i opremanja novog kompleksa Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo. 

Federalno ministarstvo pravde zaduženo je da s ciljem implementacije projekta rekonstrukcije KPZ Sarajevo za potrebe proširenja Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu, od marta ove godine koordinira obustavu prijema i smještaja osuđenih i pritvorenih osoba u ovaj zavod. Direktor KPZ Sarajevo obavezuje se da obustavi prijem svih pritvorenih i osuđenih osoba u ovaj zavod od marta 2023. godine pa do stavljanja u funkciju novog kompleksa Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo. 

Također, Federalno ministarstvo pravde obavezuje se da sa Općinskim i Kantonalnim sudom u Sarajevu koordinira premještaj svih pritvorenih osoba iz KPZ Sarajevo u Kazneno-popravni zavod Zenica do 1.7.2023. godine. 

Od marta ove godine Federalno ministarstvo pravde će koordinirati sa nadležnim sudovima upućivanje osuđenih osoba iz člana 5. Pravilnika o kriterijima za upućivanju na izdržavanje kazne zatvora u FBiH u druge zavode u Federaciji BiH.

Direktoru KPZ Sarajevo je naloženo da najkasnije do 1.7.2023. godine, isprazni objekt ovog zavoda koji se nalazi u ulici Branilaca Sarajeva (objekt Miljacka), i isti trajno preda u posjed Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo, te da upravu KPZ Sarajevo koja je smještena u ovaj objekt, premjesti u druge prostore do okončanja izgradnje nove zgrade uprave. 

U informaciji Federalnog ministarstva pravde je, između ostalog, navedeno da su 2021. godine započeti su radovi na izgradnji novog kompleksa KPZ u Sarajevu na lokalitetu Igman, mikrolokalitet Blažuj, a čije radove sufinansira Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Vrijednost sufinansiranih radova iznosi 4,6 miliona eura. Paraleno sa izgradnjom ovog kompleksa, Vlada Federacije BiH je na ovom lokalitetu započela aktivnosti na izgradnji dodatnog „Objekta B“ čijim će se završetkom osigurati potpuno funkcioniranje novog kompleksa.

Također ističu da je Vlada Federacije, kontinuirano od 2019. godine do sada, u Budžetu FBiH izdvojila ukupno 9,6 miliona KM. Samo 1,8 miliona KM planirano je za izgradnju infrastrukture koja uvezuje cijeli kompleks novog Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, dok je 350.000 KM izdvojeno za dozvole. Završetak svih radova na izgradnji i opremanju novog kompleksa KPZ Sarajevo očekuje se tokom 2024. godine.

Istaknuto je, kako se navodi u informaciji, da je krajnji rok za potpisivanje ugovora za rekonstrukciju KPZ Sarajevo avgust 2023. godine, a tender za odabir izvođača radova pokrenut je u januaru ove godine. Vrijednost investicije iz programa IPA 2019 iznosi 3,2 miliona eura, dok je Vlada Kraljevine Norveške osigurala izradu projektne dokumentacije u iznosu od oko 80.000 KM. 

Zbog svega navedenog, navodi se u informaciji, neophodno je da Kazneno-popravni zavod Sarajevo najkasnije do polovine ove godine napusti prostorije koje koristi u ulici Branilaca Sarajeva i pravo posjeda i korištenja prepusti Općinskom i Kantonalnom sudu u Sarajevu, odnosno Minstarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo, kako bi se implementirao projekt rekonstrukcije i proširenja kapaciteta Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment