Je li naš poslovni uspjeh zaista zapisan u zvijezdama?

featured image

U Hrvatskoj i dalje mnogi vjeruju da sudbina unaprijed određuje kakve ćemo poslovne uspjehe imati u životu. Pa iako takav pogled može biti i pozitivna motivacija, važno je nikad ne zaboraviti da presudnu ulogu za svakog od nas imaju inicijativa i rad na sebi.

Poslovna karijera sastoji se od uspona i padova, osim ako se niste odlučili prihvatiti osrednje plaćen posao na kojem namjeravate provesti čitav radni vijek.

Za sve ostale poslovni život donosi mnogo uzbuđenja, nade, ali i neizvjesnost, zbog čega nije iznenađenje da mnogi u našoj zemlji vjeruju u povremeno ili stalno uplitanje “viših sila”, o kojima zapravo ovisi konačni ishod našeg djelovanja.

Pa tako neki smatraju da na ostvarenje poslovnih uspjeha može utjecati naš podznak u horoskopu ili neki drugi faktor iz svijeta astrologije, dok se drugi uzdaju u pomoć božanskih sila, koje bi im trebale osigurati da napokon dođu do financijskog blagostanja i radne stabilnosti.

Praznovjerje je nešto što utječe na poslovno razmišljanje mnogih, ne samo u Hrvatskoj već čak i u najrazvijenijim zemljama Dalekog Istoka, a objašnjavanje ono što se dogodilo pomoću iracionalnih argumenata pojavljuje se u baš svim kulturama.

Dakle, mnogi vjeruju da je rezultat našeg poslovnog djelovanja nešto što je zapisano u zvijezdama, uvelike određeno faktorima na koje ne možemo utjecati. To je nešto što vas može sputati ako odete predaleko s takvim razmišljanjem, no činjenica je da svatko od nas barem malo vjeruje u faktor sreće, odnosno u “više sile” na koje nije lako utjecati.

Isplati se samo vjera u pozitivnu sudbinu

Istina je da mnogo toga na ovom svijetu zapravo ne možemo objasniti razumnim argumentima, zbog čega je sasvim normalno da nam povremeno padaju na pamet čak i ona objašnjenja koja su teško dokaziva.

Pa vam tako abecedna sanjarica može dati svoje objašnjenje vaših snova, no podsvijest je vrlo komplicirana i teško je dati jedinstveni odgovor o razlozima zašto ste nešto sanjali.

To ponekad vrijedi i za vašu karijeru. No, u poslu se isplati vjerovati isključivo u pozitivnu sudbinu, jer ako ste sigurni da je u zvijezdama zapisan vaš uspjeh, tada ćete se zaista potruditi da to pretvorite u realnost.

S druge strane, oni koji u sudbini traže opravdanje za poslovni neuspjeh vjerojatno nikad neće napredovati i ostvariti zacrtane ciljeve.

Rad na sebi važniji od sudbine

U poslu je gotovo sve mjerljivo, zbog čega objašnjenje vašeg djelovanja prije svega treba potražiti u brojkama. Ako u brojkama nema pravog odgovora, onda bi se mogao skrivati u vašoj komunikacijskoj vještini koja može biti razlika između uspjeha i neuspjeha.

Važno je također naglasiti da poslovni neuspjeh nije nešto trajno i vječno. Baš suprotno, radi se o koraku unazad iz kojeg možete mnogo naučiti, kako biste povukli prave poteze u budućnosti i bolje ovladali sličnom situacijom.

Zato je svakako od vjere u sudbinu puno važnije raditi na sebi i stalno usavršavati svoje vještine, kako biste bili konkurentniji na tržištu. Nije nebitno ni imati oči uvijek širom otvorene, kako biste uočili priliku koja vam se ukazala, možda u nekoj poslovnoj sferi za koju niste mislili da bi mogla biti profitabilna.

I da, ne smijemo zaboraviti inicijativu, koja je u potpunoj suprotnosti s prepuštanjem sudbini. Naime, bez povlačenja odlučnih poteza i aktivnog traženja prilika za uspjeh male su šanse da ćete zaista ostvariti ono čemu cijeli život težite.

U svakom slučaju, nema ništa loše ponekad sebi objasniti događaje u svom životu utjecajem “više sile”, odnosno sudbinom zapisanom u zvijezdama. No, čim dopustite da takve “sile” negativnu utječu na vašu motivaciju, inicijativu i želju za napredovanjem, napravili ste veliku pogrešku.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment