Рафаел Бостик: Лихвен диапазон от 5-5,25% е достатъчен за охлаждане на инфлацията

featured image

Централната банка може да спре с лихвените повишения до средата или края на лятото, смята управителят на Фед в Атланта

22:51 | 02.03.23 г.

Управителят на Федералния резерв в Атланта Рафаел Бостик. Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв в Атланта Рафаел Бостик. Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв в Атланта Рафаел Бостик заяви, че предпочита увеличение на лихвените проценти с още четвърт процентен пункт, когато служителите се срещнат по-късно този месец,  изтъквайки, че оценява дали централната банка на САЩ трябва да увеличи разходите по заемите по-високо от диапазона 5-5,25%, който той вижда като достатъчен за охлаждане на инфлацията, съобщава Bloomberg.

„Оставих данните да ме водят“, споделя Бостик пред журналисти. „Ако продължат да се появяват данни, които предполагат, че икономиката е по-силна, отколкото съм прогнозирал, ще коригирам траекторията на моята политика“, добавя той.

По-рано тази седмица Бостик повтори призива си основният лихвен процент на Фед да бъде вдигнат до около 5,1% през тази година и след това да остане на това ниво през 2024 г. Той заяви, че не е готов да коригира официалната си оценка, докато не направи цялостен преглед преди срещата с неговия персонал.

„Искам да бъда напълно ясен: Има аргументи, че трябва да повиши лихвата до по-високо ниво“, изтъква Бостик, добавяйки: „Данните за работните места се оказаха по-силни, отколкото очаквахме. Инфлацията остава упорита на високи нива. Потребителските разходи са силни. Пазарите на труда остават доста стегнати“.

Служителите на Фед предприемат най-агресивните си действия срещу нажежената инфлация от едно поколение насам. Те повишиха своя референтен лихвен процент по заемите с четвърт процентен пункт в началото на февруари, довеждайки целевата лихва до диапазон от 4,5% до 4,75%. Това все пак представлява забавяне спрямо увеличението с половин процентен пункт на срещата през декември, която от своя страна беше предхождана от четири последователни повишения с по 75 базисни пункта.

Бостик заяви, че по-малките корекции на лихвите сега имат своята логика, като се има предвид, че ефектът от паричната политика върху икономиката изостава, така че по-широката икономика може да почувства тежестта на повишаването на лихвите едва тази пролет.

„Уместно е да бъдем предпазливи и внимателно да калибрираме, за да сме сигурни, че не правим повече, отколкото трябва, но правим достатъчно, така че инфлацията да се охлади до ниво от 2%“, предупреждава Бостик.

Текущата му прогноза за лихвите предполага още две увеличения с по четвърт процентен пункт през март и май, въпреки че Бостик предположи, че повишенията могат да продължат и след това, ако данните го изискват.

Запитан кога Фед може да спре с лихвените увеличения, той заяви, че това може да стане „до средата или края на лятото“.

Последна актуализация: 23:16 | 02.03.23 г.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment