U Kliničkom centru uvedene nove hirurške metode

featured image

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) uvedene su nove hirurške metode liječenja želudačne kile i gojaznosti od kojih pati veliki broj ljudi, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Kako su kazali iz KCCG, kao standardne procedure uvedene su laparoskopska „Sleeve“ gastrektomija u liječenju gojaznosti i laparoskopske antirefluksne operacije kod bolesnika sa GERB-om i hiatus hernijama.

Iz KCCG su rekli da te operacije uspješno izvode hirurzi Centra za digestivnu hirurgiju Hirurške klinike Predrag Bajić i Miljan Zindović, zahvaljujući višegodišnjoj uspješnoj saradnji i edukaciji od strane eksperta u minimalno invazivnoj hirurgiji Miloša Bjelovića i njegovog saradnika Dragana Gunjića iz Beograda.

Bjelović je, kako su naveli, lider u oblasti minimalno invazivne hirurgije i konsultant u oblasti hirurgije gornjeg digestivnog trakta i hirurgije gojaznosti u nekoliko univerzitetskih i opštih bolnica u Srbiji i region.

Iz KCCG su dodali da je Bjelović predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga Srbije, član Odbora za edukaciju Evropskog udruženja endoskopskih hirurga (EAES) i Odbora za komunikaciju Međunarodne federacije za hirurško liječenje gojaznosti (IFSO).

Kako su naveli iz te zdravstvene ustanove, Bajić je hirurg sa dugogodišnjim iskustvom, koji se usavršavao za brojne minimalno invazivne procedure, a Zindović, član EAES-a, jedan od mlađe generacije hirurga sa velikim potencijalom u minimalno invazivnoj hirurgiji.

“On je prvi od crnogorskih hirurga samostalno izveo laparaskopsku “Sleeve” gastrektomiju (uklanjanje dijela želuca) u cilju liječenja gojaznih pacijenata koja je od sada uvedena kao standard u KCCG”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je to najbolji dokaz da ljekari KCCG-a prate sva medicinska dostignuća i uspješno usvajaju i primjenjuju nove vještine i znanja, a sve u cilju unaprjeđenja kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga u toj ustanovi.

“Raduje nas što hirurzi Centra za digestivnu hirurgiju sa velikim entuzijazmom idu u korak sa velikim centrima u regionu i Evropi i što će nastaviti sa trendom dalje edukacije i usvajanju savremenih procedura”, rekli su iz KCCG.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment