Nikki Haley bo kandidirala za predsednico ZDA

Večina javnomnenjskih raziskav kaže, da v Južni Karolini najbolje kaže Trumpu

K. T.
|
14. februar 2023 ob 22:20

MMC RTV SLO, Reuters, STA

Nikki Haley, nekdanja guvernerka Južne Karoline in nekdanja veleposlanica ZDA pri ZN-u, je napovedala, da bo kot republikanka kandidirala za ameriško predsednico leta 2024.

Nikki Haley, ki je indijskega rodu, je svojo kandidaturo napovedala v videonagovoru.

Nikki Haley, ki je indijskega rodu, je svojo kandidaturo napovedala v videonagovoru. “Sem Nikki Haley in bom kandidirala za predsednico.” Foto: Reuters

Leta 2021 je dejala, da se ne bo potegovala za republikansko nominacijo, zdaj pa si je premislila. Kot je dejala, se zaveda potrebe po generacijski spremembi, je poročal BBC.

Kot je znano, je nekdanji predsednik Donald Trump že napovedal vnovičen boj za Belo hišo, pričakovati je, da se bosta za republikansko nominacijo potegovala še guverner Floride Ron DeSantis in nekdanji ameriški podpredsednik Mike Pence.

Nikki Haley je bil kritična do Trumpa v času njegovega predsedovanja in njegovega odnosa do napada na kongres 6. januarja 2021. Dan po vdoru je dejala, da “bo zgodovina ostro sodila njegovim dejanjem po volilnem dnevu.”

Današnjemu videoposnetku naj bi v sredo sledil nagovor državljanom v Charlestonu v Južni Karolini, kjer naj bi Haley po pričakovanjih ponovila, da si bo prizadevala za proračunsko odgovornost, zavarovanje državne meje in naslovila vprašanja, ki jih kot prioritete vidijo konservativci.

Večina javnomnenjskih raziskav kaže, da v Južni Karolini najbolje kaže Trumpu, kjer je leta 2016 tudi dobil strankarske volitve, kar pomeni, da nekdanjo guvernerko v domači zvezni državi čaka trda bitka. Nedavna raziskava Trafalgar Group je pokazala, da bi Trump prejel 43 odstotkov glasov, Haley pa 12 odstotkov. Raziskava Reutersa in Ipsosa, izvedena med 6. in 13. februarjem, je pokazala, da ima Haley 4-odstotno podporo med republikanci, medtem ko Trumpa podpira 43 odstotkov vprašanih, DeSantis pa 31 odstotkov.

Nikki Haley na konferenci z Donaldom Trumpom po odstopa s položaja ameriške odposlanke pri ZN-u leta 2018. Foto: Reuters

Nikki Haley na konferenci z Donaldom Trumpom po odstopa s položaja ameriške odposlanke pri ZN-u leta 2018. Foto: Reuters

Nikki Haley je bila veleposlanica ZDA pri ZN-u v letih 2017-2018, ko je bil predsednik Trump. Kot navaja Reuters, je v vrstah republikancev spoštovana kot zmerna konservativka, ki uspešno rešuje vprašanja spola in rase na verodostojnejši način kot drugi člani stranke.

Med vidnimi republikanci, ki pogledujejo proti Beli hiši, so še senator Tim Scott, guverner New Hampshira Chris Sununu in nekdanji guverner Arkansasa Asa Hutchinson.

Haley je bila sicer prvič izvoljena v predstavniški dom Južne Karoline leta 2004. Šest let pozneje je postala prva guvernerka Južne Karoline in najmlajša guvernerka v ZDA.

V videoposnetku ob napovedi kandidature je med drugim hvalila ZDA in zgodovino svoje države, pri čemer se je sklicevala na izkušnje v ZN, kjer je po lastnih besedah šele videla “pravo zlo”. “Na Kitajskem izvajajo genocid, v Iranu morijo svoje ljudi, ker izzivajo vlado, in ko ti ženska pripoveduje o tem, kako so vojaki vrgli njenega otroka v ogenj, se stvari postavijo v pravo perspektivo. Tudi na najhujši dan smo blagoslovljeni, da živimo v Ameriki. Nekateri menijo, da naše ideje niso le napačne, ampak tudi rasistične in zlobne. Nič ne bi moglo biti dlje od resnice,” je dejala.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment