VIDEO. Cât de puternic este tancul Leopard 2, de care se teme și Rusia. Este considerat unul dintre cele mai bune din lume

featured image

Anunțul Germaniei că trimite Ucrainei faimoasele tancuri Leopard 2 – și că va permite altor țări să le trimită ucrainenilor, la rândul lor, acest model avansat de tanc – a îndreptat atenția opiniei publice asupra acestor vehicule terestre de luptă.  

Tancul Leopard 2 a fost lansat pentru prima dată în 1979, iar, de atunci, a fost modernizat de mai multe ori, câștigând reputația de a fi unul dintre cele mai bune tancuri de luptă din lume – notează Washington Post.

Leopard 2 a fost proiectat de producătorul de arme din Germania de Vest Krauss-Maffei Wegmann, cu scopul de a înlocui tancul original Leopard, lansat în 1965.

leopard tanc

Leopard 2 este mai avansat decât multe dintre tancurile din epoca sovietică care sunt folosite acum în război atât de forțele ruse, cât și de cele ucrainene.

Citește și

tanc Leopard

Chiar și versiunile mai vechi ale acestui tanc sunt dotate cu tehnică optică modernă, inclusiv cu imagini termice, care îi permit să funcționeze zi și noapte.

De asemenea, tancul are un telemetru laser cu care își poate urmări țintele.

Tancurile Leopard 2 sunt construite special pentru a se mișca rapid, putând atinge o viteză maximă de aproximativ 70 de kilometri pe oră, în ciuda greutății lor de 55 de tone, potrivit producătorului.

CITIȚI ȘI: Kremlinul avertizează Germania. Ce se va întâmpla dacă Berlinul va livra Ucrainei tancuri de luptă Leopard

Leopard 2 are, de asemenea, o varietate de caracteristici care au fost concepute pentru a proteja echipajul. Depozitarea compartimentată a muniției evită exploziile devastatoare cunoscute drept ”jack-in-the-box”, care se produc, de exemplu, la tancurile T-72 ale Rusiei, unde muniția este depozitată chiar sub echipaj.

Iar rezervorul tancului Leopard 2 este alimentat de un motor diesel, care este relativ ușor de alimentat și oferă vehiculului o autonomie extinsă de aproximativ 338 de kilometri pe șosea. De asemenea, folosește muniție NATO standardizată de 120 mm, care ar oferi Ucrainei acces la un grup mai mare de furnizori decât tancurile sale actuale, care au nevoie de muniție de 125 mm.

Când vine vorba de tancurile de luptă, Leopard 2 are un singur rival principal: tancul M1 Abrams, fabricat în SUA.

Lansat încă din 1980, M1 Abrams are specificații similare cu Leopard 2, dar cu câteva avantaje clare. Versiunile moderne au straturi de protecție cu blindaj de uraniu, care oferă beneficii semnificative echipajului din interior.

Sursa:
Washington Post

Etichete:
razboi in ucraina,
germania,
tanc,

Dată publicare:
25-01-2023 14:46

Citește și…

Recomandări

Germania a confirmat oficial că trimite Ucrainei tancuri Leopard. Reacția Rusiei: ”Vor arde la fel ca toate celelalte”

Stiri externe

Germania a confirmat oficial că trimite Ucrainei tancuri Leopard. Reacția Rusiei: ”Vor arde la fel ca toate celelalte”

Guvernul Germaniei a confirmat oficial decizia de a trimite 14 tancuri Leopard în Ucraina, în cadrul unei ședințe de cabinet care a avut loc miercuri dimineață, a anunțat BBC News.

Prima reacție a lui Alin Nica, după ce a fost reclamat de ANI la Parchet. Cum comentează preşedintele CJ Timiş acuzațiile

Stiri Politice

Prima reacție a lui Alin Nica, după ce a fost reclamat de ANI la Parchet. Cum comentează preşedintele CJ Timiş acuzațiile

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica (PNL), a reacţionat, miercuri, după ce ANI l-a acuzat de conflict de interese, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi fals în declaraţii.

Ministrul Apărării din Republica Moldova: Nu suntem pregătiţi pentru aderarea la NATO

Stiri externe

Ministrul Apărării din Republica Moldova: Nu suntem pregătiţi pentru aderarea la NATO

Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid, a declarat marţi seara ministrul moldovean al apărării Anatolie Nosatîi la un post de televiziune local.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment