Takabuti, o mumie foarte ciudată: are 33 de dinți și o vertebră în plus

La începutul acestui an, oamenii de știință au descoperit cauza morții lui Takabuti, o tânără din Egipt care a trăit în urmă cu aproape 2.700 de ani și a cărei mumie este expusă încă din 1835 la un muzeu din Irlanda de Nord.

Mumia egipteană – trupul unei tinere cu vârsta de circa 20 de ani pe nume Takabuti, care s-a stins din viață la sfârșitul dinastiei XXV, în jurul anului 660 î.e.n. – este păstrată la Muzeul Ulster din Belfast.

Capul lui Takabuti, o tânără cu trăsături distinse. Se poate observa părul roșcat și ondulat. Foto: Muzeul Ulster

Mumia a fost cumpărată din Egipt în 1834 de Thomas Greg, un milionar irlandez pasionat de cultura egipteană. Greg s-a întors la Belfast cu achiziția sa, care a devenit prima mumie care a ajuns în Irlanda.

Acolo, egiptologul Edward Hincks a fost însărcinat să studieze hieroglifele care acopereau sarcofagul mumiei, pe care l-a deschis în 1835.

Hincks a descifrat numele tinerei, a descoperit că fusese căsătorită și că tatăl ei fusese Nespare, un preot important al lui Amun (sau Amon) în Teba.

O crimă uitată

În prim plan, mumia lui Takabuti; în fundal, capacul sarcofagului său și, într-o vitrină, o reconstituire a chipului fetei de 20 de ani. Foto: Muzeul Ulster

Dar, în pofida acestor descoperiri, cauza morții tinerei a rămas cunoscută.

Misterul milenar a fost elucidat abia în 2020, de o echipă de cercetători de la universitățile din Manchester și din Belfast, Muzeul Național din Irlanda de Nord și Spitalul Privat Kingsbridge: Takabuti a fost înjunghiată cu un cuțit în partea de sus a spatelui, aproape de umărul stâng. Rana a fost fatală.

Analizele au relevat și un obiect ciudat în interiorul corpului său. S-a dovedit a fi material folosit în timpul mumificării pentru a astupa rana.

După cum afirmă Robert Loynes, profesor onorific la Centrul pentru Egiptologie Biomedicală de la Universitatea din Manchester, „Takabuti a suferit o vătămare severă în partea din spate a peretelui toracic superior stâng. Acest lucru, cu o certitudine aproape absolută, i-a provocat moartea rapidă.”

Prea mulți dinți, prea multe vertebre

Scanările au dezvăluit, de asemenea, o trăsătură extrem de rară: Takabuti avea 33 de dinți. Foto: Universitatea din Manchester și R. D. Loynes

Mumia lui Takabuti a fost supusă la numeroase analize cu raze X și scanări CAT, analize ale părului, datare cu radiocarbon și studii ADN. Toate acestea au scos la iveală o serie de particularități bizare.

De exemplu, tânăra avea un dinte în plus (33 de dinți în loc de cei 32 obișnuiți, lucru care se întâmplă doar la 0.02% din populație), precum și o vertebră în plus (o altă anomalie, care poate fi observată la doar 2% din populație).

O altă trăsătură neobișnuită a fost remarcată la nivelul pielii, care semăna mai mult cu pielea europenilor decât cu cea a egiptenilor antici sau moderni. În plus, avea părul roșiatic-castaniu, ondulat cu atenție.

Foto: About Manchester

„Acest studiu completează înțelegerea pe care o avem cu privire la moartea lui Takabuti și mai ales privitor la contextul istoric mai larg al epocii în care a trăit. Descoperirea surprinzătoare și importantă a moștenirii sale europene aruncă o lumină nouă asupra unui moment de transformare istorică a Egiptului”, afirmă Rosalie David, egiptolog la Universitatea din Manchester, într-un comunicat de presă publicat pe pagina de internet a universității.

Studiile asupra mumiei au condus la o altă descoperire de mare interes. Este vorba despre inima tinerei, care se găsește intactă în cavitatea toracică, lucru care i-a surprins pe cercetători, deoarece credeau că organul nu se află acolo.

Un sarcofag frumos pictat. Detaliu al părții superioare a sarcofagului Takabuti. Foto: Muzeul Ulster

Totuși, identitatea ucigașului tinerei Takabuti și dedesubturile acestei crime sunt necunoscute pe care, probabil, știința nu le va elucida niciodată.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment