Súťaže vo fackovaní sú to najhoršie, čo môžeme legálne sledovať (komentár)

featured image

Nový fenomén môže veľmi rýchlo skončiť tragicky.

Nevedno, či je to vidina zisku, slávy, alebo iba ďalšia rozmarná zábavka, ale po bizároch ako boje v aute či telefónnej búdke tu máme súťaž vo fackovaní, ktorá posúva level šialenosti na ďalšiu úroveň.

Bohužiaľ tým najhorším možným spôsobom, keďže sa zdá, že práve takáto forma bojov sa stáva mainstreamom a môže ohroziť život.

Odpoveď na to, prečo je tomu tak je jednoduchá. Ľudia sú proste náchylní pozrieť sa na extrémy všeho druhu, či už je to v športe alebo úplne bežnom živote.

Videá odpadávajúcich ľudí po fackách oblietajú celý svet a to nenechalo chladným šéfa UFC Danu Whita, ktorý sa rozhodol pre vytvorenie vlastnej ligy vo fackovaní a tým v podstate celosvetovo legitimizoval túto hrôzu.

Prvý takýto zápas sme dokonca videli už aj u nás na podujatí Fight Night Challenge a nebolo sa veru na čo pozerať.

Ak fackovaná vynáša promotérom slušné peniaze, je naivné myslieť si, že s tým zo dňa na deň skončia. Rovnako je naivné vysvetľovať ľudom, že fackovaná nie je o tréningu, technike a talente a nemali by sa na to dívať. Ľudia sa chcú proste zabaviť a toto je jeden z prostriedkov.

Naozaj to za to stojí?

Poďme radšej upozorniť potencionálnych súťažiacich, ktorí koketujú s myšlienkou zapojiť sa do fackovanej a pozrime sa na zoznam zranení, ktoré si môžu odniesť už po jednom zápase.

Otras mozgu – údery plnou silou na to isté miesto ľahko vedú ku strate vedomia, pamäte, následným bolestiam hlavy a hlavne dlhej rekonvalescencii, ktorá sa pri otrase mozgu ráta na mesiace.

Brutálne KO. Prvá rana mu vyrazila chránič z úst, koleno dokončilo robotu

Obrovským rizikom je hlavne jeho opakovanie, ktoré ukončilo množstvo kariér hráčom v NHL či americkom futbale.

Zlomenina sánky – aj keď súťažiaci majú chránič, napríklad v MMA vidíme, že aj jediný úder môže zlomiť sánku. Vo fackovaní je síce ruka otvorená, ale bez rukavice a od kriedy s poriadnym gripom sa dá sánka poškodiť ľahko.

Poškodenie kože –pred úderom si borec nakrieduje ruku a údery poškodzujú kožu, až môže prísť ku krvácaniu. Následné zanášanie baktérií do rany môže spôsobiť dlho liečiace zápaly.

Opuchy – pri každom ďalšom údere sa opuch zväčšuje až môže prísť k vážnemu vnútornému poškodeniu. Pri opakovanom opuchu líca sa môže dôjsť k efektu ako vidíme pri karfiolovom uchu, keď dochádza k zrazeninám, následnému stvrdnutiu a opuch je tak permamentný.

Poškodenie nervov – množstvu ľudí po mozgových príhodách zostáva deformovaná tvár. Prestne tento efekt má za následok poškodenie nervov, ktoré majú za úlohu držať svalstvo a kožu na tom správnom mieste. Ak pri fackách dôjde práve k tomuto zraneniu, môže dôjsť k trvalému poklesu svalstva a kože.

Bolesť krku – veľký tlak je vyvíjaný aj na krk a krčnú chrbticu, keď celá rotácia hlavy po facke je prenášaná práve na túto časť. Po súboji môže prísť k zaseknutiu hlavy v jednej polohe, prípadne sa prejaví dlhodobá bolesť chrbtice.

Poškodenie sluchu a zraku – aj keď sa ucho pri facke chráni násadou, aj napriek tomu môže prísť k prasknutiu bubienka.

Pri oku je to oveľa závažnejšie, keďže nie je chránené vôbec, facka ho priamo zasiahne oveľa ľahšie ako napríklad v MMA a hlavne do neho neustále preniká krieda, ktorá ho dráždi. Zranenia oka sú častou príčinou ukončenia zápasov a pri opakovanom poškodení sú následky veľmi vážne.

Poškodenie temporálnej tepny – nakoniec tu máme poškodenie tepny, ktorá privádza krv do hlavy a pri jej poškodení sú následky fatálne natoľko, že je nevyhnutná okamžitá operácia.

Toto je iba základný výklad celej plejády zranení, ktoré táto nezodpovedná hra môže spôsobiť a CT vyšetrenie po každom súboji by malo byť samozrejmosťou.

Aj keď je fackovaná na scéne ešte veľmi krátko a nemôžeme tak popísať skutočné trvalé následky, už teraz je jasné, že už jediný takýto turnaj môže ukončiť kariéru nejednému borcovi a pravidelná účasť na zápasoch je skutočný hazard so životom.

Pred zakúpením lístka alebo dokonca zvažovaní účasti na takomto podujatí si teda dvakrát rozmyslite, či to naozaj stojí za to.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment