Na današnji dan, 20. januar

featured image


Izvor: B92

1265 – Prvi put je sazvan engleski parlament.

1612 – U duevnom rastrojstvu umro je Rudolf II, rimsko-nemaki car od 1576. Njegova nesposobnost da izmiri rimokatolike i protestante u mnogome je doprinela tridesetogodinjim verskim ratovima u Evropi.

1667 – Zavren je trinaestogodinji rat Rusije i Poljske, koji je izbio kada su pobunjeni ukrajinski Kozaci priznali vrhovnu vlast ruskog cara. Mirom u selu Andrusovu kod Smolenska, Poljska je bila primorana da Rusiji ustupi Kijev, Smolensk i deo Ukrajine na levoj obali Dnjepra.

1841 – Zavren je Prvi opijumski rat Velike Britanije i Kine. Mirom u Nankingu poraena Kina je bila primorana da Britancima plati ratnu odtetu i da im prepusti Hong Kong.

1876 – U Cetinju je odrana prva konferencija Crvenog krsta Crne Gore.

1887 – SAD i Havaji su sklopili ugovor po kojem su Amerikanci dobili pravo da Perl Harbur koriste kao pomorsku bazu.

1921 – Umro je srpski vojvoda ivojin Mii, jedan od najboljih srpskih vojskovodja, vojni pisac i profesor na Vojnoj akademiji. Kao komandant Prve armije (1914-15) komandovao je operacijama u Kolubarskoj bici, drugoj velikoj pobedi Srba nad austro-ugarskom vojskom (1914) u Prvom svetskom ratu. Napisao je vie vojnih dela, medju kojima je najznaajnije “Strategija” (1907).

1936 – Umro je Dord V (George) britanski kralj od 1911. Tokom njegove vladavine Britanija je stekla (Versajskim ugovorom 1919) neke nemake kolonije i mandat nad nekim turskim posedima (Severski ugovor 1920). Nasledio ga je Edvard VIII (Edward) koji je iste godine abdicirao.

1945 – Frenklin Delano Ruzvelt (Franklin Roosevelt) inaugurisan je etvrti put za predsednika SAD, jedini u istoriji SAD koji je etiri puta biran za predsednika.

1945 – Umro je srpski vojvoda Petar Bojovi, uesnik u svim ratovima od 1876. do 1912, kada je unapredjen u in generala. Od 1915. bio je naelnik Generaltaba, a u septembru 1918. komandovao je srpskim snagama u proboju Solunskog fronta, posle ega je dobio in vojvode.

1961 – Don Kenedi (John Kennedy) je u 43. godini inaugurisan za predsednika SAD kao najmladji ef drave u njenoj istoriji.

1973 – U Konakriju je ubijen Amilkar Kabral (Amilcar Cabral), jedan od vodja borbe protiv portugalskog kolonijalizma u zapadnoj Africi, osniva i generalni sekretar Afrike partije za nezavisnost Gvineje Bisao i Zelenortskih ostrva.

1981 – Ronald Regan (Reagan) je u 70. godini preuzeo dunost efa drave, postavi najstariji predsednik u istoriji SAD.

1981 – Posle 444 dana u zarobljenitvu, iz ambasade SAD u Teheranu su oslobodjena 52 amerika taoca.

1984 – Umro je ameriki sportista i filmski glumac Doni Vajsmiler (Johnny Weissmuller), prvi ovek koji je preplivao 100 metara za manje od jedne minute, tuma naslovne uloge u nizu filmova o Tarzanu. Osvojio je tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1924. i dve 1928.

1987 – U Libanu je kidnapovan Teri Vajt (Terry Waite), specijalni izaslanik Kenterberijskog nadbiskupa. U zatoenitvu je proveo skoro pet godina.

1990 – U Beogradu je odran poslednji kongres Saveza komunista Jugoslavije (14. vanredni kongres SKJ). Zbog neslaganja u reavanju kljunih problema jugoslovenske zajednice, slovenaka i hrvatska delegacija napustile su taj skup. To je bio kraj Saveza komunista Jugoslavije, a mnogi smatraju da je time poeo raspad SFRJ.

1993 – Umrla je amerika glumica holandskog porekla Odri Hepbern (Audrey Hepburn), dobitnica Oskara za film “Praznik u Rimu”, ambasador dobre volje UNICEF-a (“Doruak kod Tifanija”, “Moja draga ledi”, “Sabrina”, “Rat i mir”, “Ljubav popodne”).

1996 – Na izborima u Gazi i na Zapadnoj obali, odranim prema sporazumu Izraela i Palestinaca, vodja PLO Jaser Arafat (Yasser) postao je prvi demokratski izabran lider palestinskog naroda, sa 88,1 odsto glasova.

2000 – U Ankari su se prvi put od 1962. sastali ministri inostranih poslova Grke i Turske.

2001 – Filipinski predsednik Dozef Estrada (Josef) povukao se sa vlasti pod pritiskom demonstranata i vojske, a 16. aprila se predao Specijalnom sudu za borbu protiv korupcije.

2003 – Bivi predsednik Srbije Milan Milutinovi dobrovoljno se predao Tribunalu u Hagu, pred kojim je optuen za zloine na Kosovu tokom 1999. godine. U februaru 2009. oslobodjen je krivice i puten na slobodu.

2005 – Vrhovni sud Ukrajine potvrdio je pobedu Viktora Juenka na ponovljenim predsednikim izborima.

2008 – U drugom krugu predsednikih izbora u Srbiji lider Demokratske stranke Boris Tadi ponovo je izabran za efa drave.

2009 – Barak (Barack) Obama je postao 44. predsednik SAD nasledivi Dorda Bua (George W. Bush) na tom mestu. Obama je prvi tamnoputi predsednik SAD.

2012 – Umro je olimpijski ampion u skijakim skokovima i najbolji skija eke svih vremena Jiri Raka.

2014 – Umro je Klaudio Abado (Claudio Abbado) italijanski dirigent, muziki direktor Milanske skale, Berlinske filharmonije, Londonskog simfonijskog orkestra i Opere u Beu, osniva Evropskog orkestra mladih.

2016 – Ruski Gasprom raskinuo je ugovor sa “Transport Juni tok B.V” (South Stream Transport B.V.) zakljuen 2. oktobra 2013. godine o izgradnji gasovoda Juni tok. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 1. decembra 2014. godine da se realizacija Junog toka obustavlja.

2017 – Donald Tramp (Trump) je u Vaingtonu poloio zaletvu kao 45. predsednik SAD.

2019 – Ustavni sud Konga zvanino je proglasio Feliksa isekedija za predsednika drave potvrdjujui sporne rezultate dravne izborne komisije, poto je prethodno odbacio albu opozicionara Martina Fajulua na izborne rezultate.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment