Ποδαρικό από Mytilineos έγινε στη Ρεβυθούσα

featured image

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Το SPV της Fortress, το Poseidon, η Γούλας Κατασκευαστική και η αλυσίδα Family ήταν οι νικητές στους χθεσινούς πλειστηριασμούς τριών ακινήτων της πτωχευμένης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Όμως αυτοί δεν ήταν οι τελευταίοι πλειστηριασμοί.

Ένας νέος γύρος πλειστηριασμών για τα «ασημικά» της Αρβανιτίδης, πάνω από 30, λένε οι ενδιαφερόμενοι, αναμένεται μέσα στην Άνοιξη.

ΔΕΗ-ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: Με τις Alpha Bank και Πειραιώς συζητά η ΔΕΗ για ομολογιακό δάνειο, που θα καλύψει μέρος της χρηματοδότησης του έργου ανάπτυξης δικτύου εναέριων οπτικών ινών σε πάνω από 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, αξιοποιώντας το υπάρχον δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Το ύψος της συνολικής επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 735 εκατ. ευρώ και η ίδια συμμετοχή της ΔΕΗ πέριξ του 34% (250 εκατ. ευρώ).

Το υπόλοιπο το χρηματοδοτούν οι τράπεζες.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όταν γίνονται διαπραγματεύσεις για τυχόν συμπράξεις εταιρειών, η πάγια διεθνής πρακτική είναι να κρατιούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όχι μόνο γιατί ισχύουν ρήτρες εμπιστευτικότητας. Αλλά, κυρίως, γιατί η όποια διαρροή είναι σε βάρος αυτών των συζητήσεων. Να το πει απλά η στήλη: «καίγονται».

Γι’ αυτό και οι σοβαρές επιχειρήσεις επιλέγουν πρώτα να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες και εφόσον έχουν να ανακοινώσουν κάτι θετικό, το κάνουν. Εκ των υστέρων πάντα. Ποτέ στη διάρκειά τους. Προφανώς, κάποιες πηγές της ευρύτερης κυβερνητικής μηχανής (για να το πούμε κομψά) ξεχνούν την αλφαβήτα των καλών πρακτικών του μάνατζμεντ. Στην προσπάθειά τους να επιδείξουν κινητικότητα και έργο ζημιώνουν κρίσιμες επιχειρηματικές κινήσεις.

Αφορμή για το σχόλιο της στήλης δόθηκε από τη διαρροή για τις συζητήσεις της Helleniq Energy με την αμερικανική Chevron. Η τελευταία φέρεται να ενδιαφέρεται να εισέλθει ως εταίρος του ελληνικού ομίλου στις δύο παραχωρήσεις θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Επισήμως, η Helleniq Energy επέλεξε να αντιδράσει με ένα «ουδέν σχόλιο», όταν ρωτήθηκε από τη στήλη. Που σηκώνει διπλή ερμηνεία. Ούτε επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει τη διαρροή. Στη δημοσιογραφική γλώσσα, συνήθως το «ουδέν σχόλιο» έχει τη σημασία της επιβεβαίωσης, άρα αποκτά ίδια αξία με αυτή.

Μακάρι οι συνομιλίες να ευοδωθούν και να ακολουθήσουν και οι επίσημες ανακοινώσεις. Άλλωστε, ο ελληνικός όμιλος δεν έχει κρύψει ότι αναζητά εταίρο για τα συγκεκριμένα οικόπεδα.

Το κρίσιμο, ωστόσο, ερώτημα παραμένει. Προς τι η φούρια κάποιων «πηγών» να προκαταλάβουν εξελίξεις για τις οποίες ακόμη «δεν έχουν δοθεί τα χέρια»; Αντιλαμβάνονται άραγε ότι περισσότερο κακό κάνουν παρά καλό; Και δεν είναι η πρώτη φορά που ακολουθούν αυτή την πεπατημένη.

Η στήλη επιλέγει προσώρας να μην προχωρήσει σε άλλες αποκαλύψεις. Έχουν γνώση, όμως, οι φύλακες!

MYTILINEOS: Σε κορυφαίο gas trader στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξελίσσεται η εισηγμένη.
Το πρώτο μεγάλο φορτίο LNG που έφερε στη Ρεβυθούσα, στο ξεκίνημα του 2023, ανέρχεται σε 1,05 TWh και προέρχεται από την αμερικανική Cheniere. Ταυτόχρονα είναι και το πρώτο μεγάλο φορτίο που δέχεται ο τερματικός σταθμός αεριοποίησης του ΔΕΣΦΑ στην έναρξη του χρόνου.

Το αέριο αυτό προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες του χαρτοφυλακίου της Mytilineos τόσο για ηλεκτροπαραγωγή όσο και για το trading. Και δεν είναι το μοναδικό φορτίο που παίρνει από τη μεγαλύτερη παραγωγό LNG των ΗΠΑ.

Τα δύο μέρη έχουν σταθερή συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, μέσα στον Φεβρουάριο, η Mytilineos έχει συμφωνήσει να παραλάβει ένα ακόμη φορτίο αμερικανικού LNG, παρόμοιου μεγέθους.

ΖΑΜΠΑ: Από τις τόσες και τόσες εισηγμένες που αποχώρησαν από το ΧΑ και «έβαλαν λουκέτο» υπάρχει και μία που όχι μόνο δεν ζημίωσε αλλά αντίθετα «χρύσωσε» τους επενδυτές της!

Πρόκειται για τη ΖΑΜΠΑ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης και που μετά την ολοκληρωθείσα πώληση του τελευταίου ακινήτου της, πρόκειται να επιστρέψει ένα ακόμη μεγάλο ποσό χρημάτων στους μετόχους της.

Αθροιστικά, η εταιρεία θα διανείμει στους μετόχους της πολύ μεγαλύτερο ποσό χρημάτων σε σχέση με την τιμή με την οποία διαπραγματευόταν κάποτε στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

ΜΠΗΤΡΟΣ: Ακόμη να προκύψει τελική λύση στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης, παρά το γεγονός ότι το περίγραμμα της συμφωνίας που περιλαμβάνει συνδυασμό κουρέματος και επιμήκυνσης λήξεων έχει συμφωνηθεί εδώ και χρόνια, όταν η εισηγμένη συνεισέφερε το λειτουργικό κομμάτι της θυγατρικής της Μπήτρος Μεταλλουργική στη ΣΙΔΜΑ (η σχετική κίνηση έχει ολοκληρωθεί από το φθινόπωρο του 2020).

Υποτίθεται ότι μέσω του περάσματος των δανείων από τις τράπεζες στα funds θα προέκυπτε κάποια επιτάχυνση στις διαδικασίες τέτοιων ζητημάτων.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment