Koliko nas bodo stale do zdaj izpogajane višje plače v javnem sektorju

featured image

Celotni članek je na voljo le naročnikom.


Omejena ponudba Finance 30 let

✔ Naročnina brez vezave – odpoved kadarkoli

Aplikacija Finance na iOS napravah in Androidu.

✔ Finance DATA – podatkovna stran

Desna roka – nasvetni članki in baza znanja

Finance International – dostop do člankov svetovnih poslovnih medijev

✔ Internetvjuji in multimedijska knjižnica

Strokovni bilteni

✔ Glasovno branje člankov, deljenje člankov,…


Časnik Finance

Časnik Finance

Del skupine Bonnier

Bonnier

Varen nakup

Inovacija leta 2018

Bonnier Award

Naša zaveza

GDPR

Sredi oktobra lani so vlada in sindikati javnega sektorja dosegli dogovor za splošni dvig prejemkov za lani in letos. Do konca tega tedna so parcialne dogovore o zvišanju plač dosegli še zdravniki, sodniki in vzgojiteljice, zahtev je še več. Na ministrstvo za finance smo vprašali, za koliko se bodo povečali javni izdatki.

Spomnimo, oktobrski dogovor zaposlenim v javnem sektorju prinaša dvig plač – s 1. oktobrom se je vrednost plačnih razredov zvišala za 4,5 odstotka –, višje nadomestilo za malico, za tiste na delovnih mestih do vključno 50. plačnega razreda pa še poračun regresa za letni dopust. Večini v javnem sektorju se bodo nato plače dvignile še enkrat, in to s 1. aprilom letos, za en plačni razred, to je približno še za štiri odstotke. Javnofinančni učinek tega povečanja prejemkov je vlada ocenjevala na 611 milijonov evrov na leto.

Kakšen bo javnofinančni učinek v tem tednu izpogajanih zvišanj plač?

Po tem dogovoru pa je premier Robert Golob presenetljivo – tudi zanje – obljubil 600 evrov bruto mesečno dodatka za pravosodne funkcionarje, torej sodnike in tožilce. Kot smo pisali včeraj, bo dodatek, ki bo enak za vse, torej pavšal, po oceni pravosodnega ministrstva dobivalo 1.093 sodnikov in tožilcev, na letni ravni pa to za proračun pomeni 9,1 milijona evrov dodatnih izdatkov. Več o tem lahko preberete v članku Kakšne so plače sodnikov in tožilcev.

Skoraj hkrati so dogovor z vlado dosegli tudi zdravniki. O izpogajanem smo pisali v članku Kaj je sploh iztržil Fides? “Dogovor s Fidesom nima predvidenih finančnih posledic,” zatrjujejo na ministrstvu za finance.

Protest, napovedan v soboto, so po dogovoru z vlado odpovedale pomočnice vzgojiteljic v vrtcih: gre za dvig plač za štiri plačne razrede, iz 22. v 26. plačni razred, kar je po ocenah od 12- do 13-odstotni dvig plač. Prav tako bodo višje plače dobili mladi raziskovalci in asistenti – z aprilom bodo dobili štiri plačne razrede več in pristali v 36. plačnem razredu. “Učinek spremembe aneksa kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje in aneksa h kolektivni pogodbi za raziskovalno dejavnost je 18 milijonov evrov v letu 2023,” pravijo na finančnem ministrstvu.

A pod črto na finančnem ministrstvu trdijo: “Pri vseh dogovorih o zvišanjih plač, ki jih omenjate, se pri finančnih učinkih gibamo znotraj 611 milijonov evrov, kolikor je bil težak dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, ki so ga oktobra 2022 podpisali reprezentativni sindikati javnega sektorja in vlada.”

“Opozarjam, da je predviden letošnji primanjkljaj med največjimi v Evropi”

Dodajmo, da na vladi oktobra niso natančno razložili omenjene številke. “Razen, če so pri oktobrskem izračunu imeli rezervo, vidim nove dogovore kot dodatne izdatke,” to komentira šef fiskalnega sveta Davorin Kračun. Fiskalni svet je sicer že opozarjal, da bo morala vlada “v prihodnje precej več truda vložiti v izboljšanje verodostojnosti proračunskega načrtovanja”. “Naj opozorim še, da je predviden proračunski primanjkljaj za leto 2023, 5,5 odstotka BDP, med največjimi v Evropi,” dodaja Kračun.

Primanjkljaj državnega proračuna je po začasnih podatkih v letu 2022 znašal 1,394 milijarde evrov.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment