Greklands tidigare kung Konstantin död

featured image

Greklands tidigare kung Konstantin har avlidit. Här är han på bild tillsammans med sin fru, den danska prinsessan Anne-Marie, när de firade guldbröllop 2014. Arkivbild.

1 av 2Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Den tidigare grekiske kungen Konstantin har avlidit i Aten.

Konstantin — som var kung Konstantin II mellan 1964 och 1973 — hade intensivvårdats i flera dagar och de flesta i hans familj var närvarande vid dödsbädden.

Konstantin blev internationellt uppmärksammad när han 1967 försökte medverka till att störta den militärjunta som då hade makten i Grekland. Försöket misslyckades och Konstantin gick i landsflykt. 1974 avskaffades monarkin i Grekland genom en folkomröstning, vilket kungen då uttryckligen accepterade.

Konstantin gifte sig 1964 med den danska prinsessan Anne-Marie, syster till Danmarks drottning Margrethe och kusin med Sveriges Carl XVI Gustaf. Efter många år i exil flyttade Konstantin och Anne-Marie tillbaka till Grekland som privatpersoner för nära tio år sedan. Deras äldste son Pavlos är formellt kronprins till den obefintliga tronen.

Konstantin, som inte har velat avsäga sig själva titeln kung och ta ett vanligt efternamn, har släktband som sträcker sig till flera stora furste- och kungahus i Europa. Hans syster Sofia är drottningmoder i Spanien. Syskonen är tremänningar till Storbritanniens kung Charles III.

Konstantin blev 82 år.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment