Gotovo je – Microsoft ukinuo podršku za jednu od najpopularnijih verzija Windowsa

featured image

Prije više od jedne decenije, američka kompanija Microsoft predstavila je Windows 7. Ova je verzija operativnog sistema postala jedna od najpopularnijih ikada i mnogi su preskočili Windows 8 i Windows 8.1 i direktno prešli na Windows 10. Oni koji su još ostali na Windowsu 7 ili Windowsu 8.1 sada dobijaju loše vijesti od strane kompanije Microsoft.

Još početkom 2020. godine, Windows 7 prestao je da prima ažuriranja funkcija, a Microsoft je tada ponudio produženu trogodišnju bezbjednosnu podršku uz dodatnu naknadu. Ovakav potez bio je od iznimnog značaja za mnoge kompanije koje nisu mogle tako lako da pređu na noviju verziju operativnog sistema.

Međutim, Microsoft sada povlači sigurnosne nadogradnje i ostavlja korisnicima izbor da nadograde svoj PC na Windows 10 ili Windows 11, ili eventualno da nastave koristiti Windows 7 uz potencijalno ugrožavanje sigurnosti.

Također, istu politiku Microsoft je primijenio i na Windows 8.1. Prema nekim podacima koje ne dolaze direktno iz Microsofta, Windows 7 trenutno koristi oko 10% računara širom svijeta, dok Windows 8.1 koristi znatno manji broj računara. Možda je to jedan od razloga zašto američka kompanija u potpunosti ukida podršku i za Windows 8.1, baš kao što je to slučaj sa Windowsom 7.

Podsjećanja radi, Windows 7 izašao je 22.10.2009. godine. Još 2000. godine Microsoft je počeo s planovima za nasljednika Windowsa XP. Windows 7 uključuje izdanja Windwos 7 Starter, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Proffesional i Windows 7 Ultimate.

S druge strane, Windows 8.1 stigao je u prodaju 27.08.2013. godine, a naslijedio ga je Windows 10 29.07.2015. godine.

IZVOR/SOURCE

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment