De ce Stephen Hawking nu a câștigat niciodată premiul Nobel?

featured image

Stephen Hawking a fost un strălucit om de știință. El este autorul unor cărți care au ajutat la explicarea astrofizicii pentru publicul larg într-un limbaj ușor și atractiv. Cercetătorul a dezvoltat studii despre gravitație, teoria cuantică, relativitate și, mai ales, despre găurile negre.

De ce Stephen Hawking nu a primit primul Nobel

Fizicianul teoretician nu a primit niciodată premiul Nobel, în ciuda numeroaselor propuneri de acordare a celui mai prestigios premiu din domeniul științei.

Studiile fizicianului britanic au revoluționat modul în care vedem și studiem Universul. Una dintre lucrările sale privind teoria relativității a lui Albert Einstein, a arătat că odată cu Big Bang-ul au apărut și găurile negre.

Cu toate acestea, în ciuda descoperirilor sale revoluționare, Stephen Hawking nu a primit mult râvnitul premiu științific. Acest lucru poate părea ciudat pentru unii, însă există o explicație simplă: descoperirile științifice teoretice trebuie să fie demonstrate prin observații înainte de a putea primi un premiu Nobel. Din păcate, este destul de dificil să studiem o gaură neagră cu tehnologia actuală.

Teoria savantului, numită radiația Hawking, se bazează pe concepte matematice care provin din mecanica cuantică. Aceasta explică faptul că găurile negre se „evaporă” și dispar în cele din urmă din cauza emisiei de radiații.

Stephen Hawking și fiica sa alături de Barack Obama în 2008. Foto: wikimedia

Deși teoria a fost acceptată pe scară largă de comunitatea științifică, astronomii și fizicienii nu au reușit până acum să demonstreze că radiația Hawking există. Cu toate acestea, dacă un astronom ar fi reușit să demonstreze această teorie, atunci Nobelul i-ar fi fost acordat cu siguranță lui Hawking.

Este nevoie de zeci de ani pentru a construi echipamente științifice care să demonstreze descoperirile teoretice și să le pună în context. Teoria undelor gravitaționale, propusă de Albert Einstein în anii 1920, a fost demonstrată abia în 2016.

Tehnologia necesară pentru a observa și a demonstra radiația Hawking va fi probabil disponibilă în viitor și va costa miliarde de dolari.

În concluzie, dacă teoria propusă de Hawking ar fi fost demonstrată, fizicianul britanic ar fi primit cu siguranța premiul Nobel. Din păcate, acest premiu se acordă doar cercetătorilor în viață și de aceea Stephen Hawking nu îl va primi niciodată, cu excepția cazului în care se vor schimba regulile de atribuire.

Stephen Hawking a murit pe 14 martie 2018, la vârsta de 76 de ani în casa sa din Cambridge, Marea Britanie. S-a născut la 8 ianuarie 1942 în Oxford. În 1963, a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică și medici i-au spus că va mai trăi cel mult doi ani. Cu toate aceste, fizicianul a mai trăit 55 de ani.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment