Christer Nylander: Tilltalande att Patric Åberg väljer att sparka uppåt istället för neråt

featured image

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

Moderaten Patric Åberg i Östra Göinge.

Moderaten Patric Åberg i Östra Göinge.Foto: Mikael Persson

Patric Åberg gjorde ett starkt valresultat i Östra Göinge. Nästan varannan Göingebo röstade på Moderaterna i kommunvalet, betydligt fler än i riksdagsvalet i samma kommun. Åberg själv är en avgörande faktor för framgången.

Utan att vara expert på politiken i Östra Göinge tycker jag mig kunna se att Patric Åbergs strategi hela tiden har varit att värna Göingeborna mot yttre fiender. Han är den som står upp för det lokala mot staten, mot regionen och mot de stora grannarna Kristianstad och Hässleholm.

”Patric Åberg är skicklig.”

Att framstå som den som skyddar medborgarna mot yttre hot är en rätt vanlig politisk strategi, men den är inte enkel. Patric Åberg är skicklig.

Många ser nog liknande på liberalen Pierre Månssons framgångar i Kristianstad. Han framstod som den med störst förmåga att skydda Kristianstadsborna mot de hot som drabbar stan, som handelns förändring (särskilt allvarligt för en handelsstad som Kristianstad), som statens snålhet, som en bristande integrationspolitik. Även det gav ett valresultat som var betydligt bättre än Liberalernas siffror på nationell nivå (dock bildades majoritet utan honom).

Det är tilltalande att Patric Åberg väljer att sparka uppåt istället för neråt. I en tid när många politiska ledare runt om i världen väljer att sparka på de som redan ligger, finns också de som väljer att inte göra det. Det är värt att uppmärksamma. Det är nämligen rätt stor ideologisk och praktisk skillnad om man som politiker väljer det ena eller andra förhållningssättet. Är det statens dåliga integrationspolitik man ger sig på eller är det den enskilde invandraren? Är det den organiserade kriminaliteten man bekämpar eller den som tigger utanför Konsum?

Mobbare som Trump ger sig på de som har det svårt. Även det kan ge väljare, men det är inte särskilt charmigt.

Detta sätt att beskriva politik, ”att sparka upp eller ner” och ”att skydda medborgare mot yttre fiender”, är såklart inspirerat av berättelser som är djupt förankrade i våra erfarenheter och återberättade i våra sagor och myter. Det är riddaren som skyddar staden mot drakar och det är David mot Goliat. Vi gillar historier där den till synes svagare parten lyckas vinna mot den starka. Det gäller oavsett om det är politik, fotboll eller Askungen som trakasseras av elaka styvsystrar.

Vi gillar också berättelser som ger oss själva en viktig roll. Man skapar ett vi som samarbetar mot dom. Ett vi där du har en roll och där din insats är viktig. Det är därför Trump med flera använder den.

Det återstår att se om Patric Åbergs moderata partivänner i Hässleholms och Kristianstads nya styre väljer att sparka upp eller ner. Än är det för tidigt att avgöra. Det finns tyvärr en del skånska kommuner där moderata ledare tydligt valt en annan linje än Åbergs.

Det är värt att påminna om att vi människor inte bara är en del i en berättelse. Vi är inte bara en del av väljarkåren, inte bara en parameter i politiska strategier. Vi är också människor. Det gäller också den som har det allra svårast. Man sparkar inte på dem.

Christer Nylander är fristående krönikör på ledarsidan. Han är ordförande i Bertil Ohlininstitutet och var tidigare riksdagsledamot (L).

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment