Când mori ești conștient că ai murit? Ce simt oamenii în ultimele secunde de viață?

featured image

Frica de moarte este un fenomen comun la majoritatea oamenilor de pe planetă. Din păcate, nu putem să privim în viața de apoi și să știm ce se întâmplă cu o persoană după ce moare. Cu toate acestea, știința este cea care ne poate ajuta să ne dăm seama cum vor fi ultimele secunde din viața noastră.

Ce se întâmplă în ultimele momente ale vieții

Moartea este definită în mod obișnuit ca fiind momentul în care inima se oprește și sângele nu mai circulă spre creier. Cu toate acestea, se pare că mintea unei persoane poate rămâne activă după acest moment.

După ce inima se oprește, creierul uman este încă activ și probabil oamenii își dau seama că vor muri, potrivit cercetătorilor de la New York University Langone Medical Centre.

Oamenii de știință au analizat experiențele a 565 de pacienți care au suferit un stop cardiac și care au fost supuși ulterior unor resuscitări cardio-pulmonare (RCP).

Majoritatea celor intervievați au spus că au avut halucinații auditive și vizuale. Cu toate acestea, printre subiecții analizați s-au numărat persoane care au declarat că au putut auzi dialogul medicilor și au fost pe deplin conștienți de starea lor, dar nu s-au putut mișca. Echipa de cercetare a verificat cele spuse de aceste persoane, iar personalul medical a confirmat că dialogul auzit este real.

Cele declarate de pacienți par să fie confirmate și de aparatele EEG. Aceste dispozitive au înregistrat o activitatea ridicată a creierului în timpul procesului de resuscitare.

Cât timp funcționează creierul după moarte?

Se crede că o persoană rămâne conștientă timp de câteva minute după ce inima încetează să mai bată. În următoarele cinci minute apare moartea clinică, o stare ireversibilă caracterizată prin lipsa de oxigen a celulelor și moartea lor succesivă. Zonele responsabile pentru activitatea nervoasă intensă mor primele, iar lobul temporal al creierului este ultimul care moare.

Oamenii de știință au descoperit ceva remarcabil: un val de electricitate intră în creier cu câteva momente înainte de moartea acestui organ. Deci, celebrul tunel alb pe care mulți oameni susțin că l-au văzut înainte de a fi readuși la viață ar putea fi real. Acesta nu ar fi altceva decât o consecință a creșterii activității neuronale.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment