Napaka: nadzorniki GEN-I so že razpravljali o Golobovi nagradi

featured image

Celotni članek je na voljo le naročnikom.


Omejena ponudba Finance 30 let

✔ Naročnina brez vezave – odpoved kadarkoli

Aplikacija Finance na iOS napravah in Androidu.

✔ Finance DATA – podatkovna stran

Desna roka – nasvetni članki in baza znanja

Finance International – dostop do člankov svetovnih poslovnih medijev

✔ Internetvjuji in multimedijska knjižnica

Strokovni bilteni

✔ Glasovno branje člankov, deljenje člankov,…


Časnik Finance

Časnik Finance

Del skupine Bonnier

Bonnier

Varen nakup

Inovacija leta 2018

Bonnier Award

Naša zaveza

GDPR

Včeraj smo po preverjanju, kdaj bo sklic seje skupščine GEN-I, ki bi morala odločiti tudi o “milijonski nagradi” Robertu Golobu za vodenje družbe v letu 2021, poročali, da ta še ni bila izpeljana. V GEN-I so nam na vprašanje, kdaj bo, odgovorili, da bo “ta predvidoma sklicana letos”.

Sinoči pa smo izvedeli, da je skupščina delničarjev že bila – v torek. To so nam neuradno potrdili tudi viri iz GEN energije – največjega lastnika in dobavitelja električnega trgovca. Uradno prej na vprašanja o skupščini GEN-I niso odgovorili. Tudi danes še vedno čakamo na odgovore iz obeh družb o sprejetih sklepih skupščine. Tudi v AJPES sklepi skupščine še niso vpisani.

Vir iz GEN energije nam je povedal, da “ne bo nobenih izplačil nagrad”. Spomnimo namreč, da je bila nagrada tedanjemu predsedniku uprave GEN-I, zdaj pa premieru Golobu vezana na uspešnost poslovanja. Lani pa je GEN-I – že na krilih višanja cen elektrike od jeseni – imel rekordnih 70 milijonov evrov dobička. Po neuradnih podatkih naj bi to pomenilo približno milijon evrov nagrade iz družbe, ki je zdaj v težavah (več o tem smo raziskovali v članku Reševanje GEN-I, dodatne odgovore o težavah trgovca pa še vedno čakamo).

Golob nagrade za lani ni dobil

Sogovornik iz GEN energije pa ni želel povedati, kako so odločili, da nagrade Golob ne bo dobil: bodo kršili njegovo pogodbo o poslovodenju, so podpisali kakšen aneks k tej pogodbi, po katerem izplačilo nagrade ne bi bilo avtomatično, ali so nemara odločanje o izplačilu nagrade spet prestavili. Nagrada bi se morala izplačati avtomatično, po potrditvi letnega poročila – kazni, če letno poročilo ni potrjeno, ni.

Da so že imeli skupščino so zdaj priznali tudi v Gen-I. “V zvezi z vprašanjem nagrad poslovodstva je skupščina potrdila skupno stališče družbenikov po nujnem prizadevanju, da se vsa razpoložljiva sredstva energetskih družb primarno namenijo blaženju posledic draginje, ter določila vsebino sporazuma namenjenega v predložitev poslovodstvu družbe, ki je mandat opravljalo do 17. novembra 2021, iz katerega izhaja, da članom poslovodstva nagrada za izredno letno uspešnost za poslovno leto 2021 ne pripade.”

Kako so se pravno izognili izplačilu nagrade Golobu, niso povedali. Spomnimo sicer, da je Golob že kot premier dejal, da bo nagrado dal v dobrodelne namene ter da je izjavo, komu nakazati denar, že overil pri notarju.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment