Most már tényleg betiltják a TikTokot Amerikában?

featured image

Az Egyesült Államok szenátusa áldását adta a közösségi platform betiltására.

A tech világ egyik régóta húzódó szappanoperája a TikTok amerikai működése körüli huzavona. Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatként tekint a kínai tulajdonú közösségi oldalra, Donald Trump elnöksége idején pedig még a helyi üzletága eladására is megpróbálták rákényszeríteni az üzemeltető ByteDance-t, ám jogi akadályok miatt végül kudarcba fulladt a kísérlet.

Az amerikai közélet különböző szereplői azóta is rendszeresen követelik a TikTok betiltását, az idén viszont kifejezetten forróvá vált a helyzet, miután egy jelentés látott napvilágot arról, hogy a ByteDance kínai központjában minden tengerentúli felhasználói adathoz hozzáférnek. Az üzemeltető a szóban forgó adatok elköltöztetésével reagált, szeptemberben pedig a The New York Times már arról írt, hogy megbékélhet egymással a vállalat és az amerikai kormány.

A jelek szerint azonban mégsem kerül elő a békepipa, az elmúlt hetekben ugyanis az FBI fejese is a TikTokkal kapcsolatos kockázatokról beszélt, most pedig a Szenátus elfogadott egy törvényjavaslatot, amely betiltaná a közösségi oldal használatát a kormányzati eszközökön. A “No TikTok on Government Devices Act” nevű törvényt Missouri állam republikánus szenátora, Josh Hawley jegyzi, az elnöki aláírás előtt azonban a képviselőházban is meg kell szavazni.

A TikTok kormányzati eszközökön történő betiltása nem új ötlet, korábban több államban is elfogadtak ilyen szabályozást (pl. Alabama, Utah, Oklahoma), a szövetségi szintű bojkott viszont az egész országban érvénybe léptetné a tilalmat. A kínai platformot mindazonáltal nem csak erről az oldalról támadják, a napokban ugyanis a szintén republikánus Marco Rubio is benyújtott egy törvényjavaslatot, amelyben a Trump-éra politikáját felmelegítve a TikTok teljes betiltását követeli.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment