Brodnjak: Kljub BS bomo izplačali dividende

featured image

Celotni članek je na voljo le naročnikom.


Omejena ponudba Finance 30 let

✔ Naročnina brez vezave – odpoved kadarkoli

Aplikacija Finance na iOS napravah in Androidu.

✔ Finance DATA – podatkovna stran

Desna roka – nasvetni članki in baza znanja

Finance International – dostop do člankov svetovnih poslovnih medijev

✔ Internetvjuji in multimedijska knjižnica

Strokovni bilteni

✔ Glasovno branje člankov, deljenje člankov,…


Časnik Finance

Časnik Finance

Del skupine Bonnier

Bonnier

Varen nakup

Inovacija leta 2018

Bonnier Award

Naša zaveza

GDPR

Višje zahteve Banke Slovenije po povečanju kapitalske rezerve bank v Sloveniji prihajajo le slab teden pred sejo skupščine delničarjev, ki bodo odločali o izplačilu druge tranše dividende za lani, o še 50 milijonih evrov. V NLB zagotavljajo, da seje skupščine delničarjev ne bodo preklicali. Šef NLB Blaž Brodnjak pa pravi, da bodo banke zaradi tega kreditirale manj.

»Ukrep Banke Slovenije v ničemer ne spreminja načrta izplačila dividend delničarjem NLB: po potrditvi na skupščini bomo izplačali drugo tranšo dividend v višini 50 milijonov evrov, kar skupaj v letu 2022 pomeni sto milijonov dividend za delničarje,« strožje makrobonitetene ukrepe centralne banke in njihov vpliv na izplačevanje dividend komentirajo v NLB. Delničarji se bodo sestali prihodnji torek, 12. decembra.

Prav tako zagotavljajo, da njihova srednjeročna napoved za izplačila dividend ostaja nespremenjena: med letoma 2022 in 2025 nameravajo delničarjem kumulativno izplačati 500 milijonov evrov.

»Nove zahteve pomenijo manj kreditiranja«

»Uvajanje kapitalskih blažilnikov je tako za posojila prebivalstvu kot tudi na sistemski ravni povsem absurden ukrep, ki bo v povezavi z makrobonitetnimi ukrepi zmanjšal apetit oziroma zmožnosti poslovnih bank za kreditiranje tako prebivalstva kot gospodarstva in bo v pomembnem delu povečal breme za javne finance,« nam je povedal šef NLB Blaž Brodnjak.

Dodaja, da novi ukrepi Banke Slovenije, ki sicer vplivajo na kapitalsko ustreznost bank, na NLB ne bodo imeli vpliva. »Banka je kapitalsko zelo močna, saj je svoj kapital – kot je znano – letos že okrepila z več različnimi instrumenti, izdajo navadnih in podrejenih obveznic. Hkrati s kapitalom smo prek teh instrumentov okrepili tudi izpolnjevanje zahteve MREL (novi ukrep nanj sicer ne vpliva). Na zadnji september je skupni kapitalski količnik NLB znašal 16,59 odstotka, pri čemer zadnja izdaja podrejenih obveznic še ni upoštevana, in že to presega regulatorne zahteve.«

Spomnimo, NLB se je letos zadolžila trikrat:

  • 19. julija je izdala za 300 milijonov evrov »senior preferred obveznic« po šestodstotni letni obrestni meri;
  • 23. septembra je izdala še 82 milijonov evrov podrejenih obveznic z 9,721-odstotnim letnim donosom;
  • 21. novembra pa je izdala še 225 milijonov evrov podrejenih obveznic (Tier 2) z 10-letnim dospetjem in možnostjo predčasnega odpoklica po petih letih ter kar 11-odstotnim letnim donosom.

Brodnjak pa dodaja še, da lahko večje težave ukrep povzroči manjšim bankam, ki bodo »v takih razmerah na trgih težko pravočasno okrepile svoj kapital in bodo zato prisiljene, poleg zmanjševanja izplačila dobičkov lastnikom, zmanjšati tudi kreditiranje, kar lahko dodatno poslabša gospodarsko okolje in zmanjša ambicije bank na področju financiranja zelenega prehoda«.

»Gre za nepričakovan ukrep, saj banke že imajo različne blažilnike – varovalni blažilnik, blažilnik za sistemsko pomembne banke –, ki jih je Banka Slovenije že nagradila s sistemskim blažilnikom za fizične osebe, čemur zdaj očitno sledi splošni sistemski blažilnik, ki znova pokriva tako fizične kot pravne osebe. Splošni sistemski blažilnik temelji na metodologiji Banke Slovenije, ki se tudi redno meri in do zdaj ni pokazala potrebe po njegovi uveljavitvi. V takšnih primerih bi najprej pričakovali spremembo metodologije, njeno predstavitev strokovnim službam bank, kar banki omogoča razumljivost ukrepa, večjo predvidljivost in normalno načrtovanje.«

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment