Сенатът на САЩ прие рекорден бюджет за отбрана

featured image

Сенатът на САЩ прие рекорден бюджет за отбрана

Утвърдената сума е с 45 млрд. долара по-голяма от поисканата от правителството на президента Джо Байдън

Сенатът на САЩ прие рекорден бюджет за отбрана

Снимка:

Deposit Photos


80

~ 2 мин. четене

Сенатът на САЩ прие в четвъртък закон, разрешаващ рекордните 858 млрд. долара годишни разходи за отбрана – с 45 млрд. долара повече от предложеното от президента Джо Байдън – и отменя задължителното ваксиниране на членове на армията срещу COVID-19, предава Reuters.

Сенаторите подкрепиха Закона за националната отбрана (NDAA) – годишната задължителна законодателна политика на Пентагона – с огромно мнозинство от Републиканската и Демократическата партия – 83 срещу 11 гласа, с подкрепа от двете партии. Гласовете “против” идват както от либерали, които се противопоставят на постоянно нарастващия военен бюджет, така и от консерватори, които искат по-строг контрол върху разходите. След като беше приет и от Сената, сега проектобюджетът за отбрана за следващата година отива за подпис при Байдън.

NDAA за фискалната 2023 г. включва 4.6% увеличение на заплатите за войските, финансиране за покупки на оръжия, кораби и самолети, и подкрепа за Тайван и Украйна. Конгресът приема NDAA всяка година от 1961 г.

Това е най-важният законопроект, който правим всяка година“, каза в изявление сенатор Джеймс Инхоф, най-влиятелният републиканец в Комисията по въоръжените сили на Сената.

Помощ за Тайван, Украйна и съседите

Тъй като това е един от малкото големи законопроекти, приемани всяка година, законодателите използват NDAA като средство за прокарване на редица инициативи, някои несвързани с отбраната. Тазгодишната мярка, която дойде след месеци на преговори между демократи и републиканци в Камарата на представителите и Сената, включва разрешение от Държавния департамент и законодателство, което ще позволи на съдиите от Върховния съд на САЩ и федералните съдии, да предпазват личната си информация от гледане онлайн.

Тази година текстът предвижда и мярка, искана от мнозина републиканци и критикувана от мнозина демократи, министърът на отбраната да отмени задължителното ваксиниране на членове на армията срещу COVID-19.

Законопроектът предоставя на Украйна най-малко 800 милиона долара допълнителна помощ за сигурността през следващата година и включва набор от разпоредби за укрепване на Тайван на фона на напрежението с Китай, включително милиарди долари помощ за сигурността и ускореното снабдяване с оръжия.

Министерството на отбраната на Тайван изрази своята благодарност за подкрепата, заявявайки, че планираните мерки ще помогнат за военната готовност на острова и ще „осигурят свободата, откритостта, мира и стабилността на Индо-тихоокеанския регион“.

Законопроектът разрешава повече средства за разработване на хиперзвукови оръжия, закриване на съоръжението за съхранение на гориво Red Hill в Хавай и закупуване на оръжейни системи, включително изтребители F-35 на Lockheed Martin Corp, и кораби, произведени от General Dynamics.

Законът обаче няма последната дума, когато става въпрос за разходи. Текстовете за упълномощаване създават програми, но Конгресът трябва да приеме и закони за отпускането на средствата, за да има правителството законовото право да харчи федерални пари.

Очаква се следващата седмица Конгресът да приеме законопроект за финансиране на правителството до 30 септември 2023 г. – краят на фискалната година.


Ако публикацията е била интересна и полезна за Вас, не пропускайте да ни последвате в социалните мрежи Facebook, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За новини, свързани с екологично, социално и корпоративно управление (ESG), посетете специализирания сайт ESGnews.bg.

  • бюджет на САЩ
  • разходи за отбрана
  • Сенат на САЩ
  • американска армия
  • Джо Байдън
Подкрепи Economic.bg

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment