Ali Telekom Slovenije ne bo znižal cen gostovanja na zahodnem Balkanu?

featured image

Celotni članek je na voljo le naročnikom.


Omejena ponudba Finance 30 let

✔ Naročnina brez vezave – odpoved kadarkoli

Aplikacija Finance na iOS napravah in Androidu.

✔ Finance DATA – podatkovna stran

Desna roka – nasvetni članki in baza znanja

Finance International – dostop do člankov svetovnih poslovnih medijev

✔ Internetvjuji in multimedijska knjižnica

Strokovni bilteni

✔ Glasovno branje člankov, deljenje člankov,…


Časnik Finance

Časnik Finance

Del skupine Bonnier

Bonnier

Varen nakup

Inovacija leta 2018

Bonnier Award

Naša zaveza

GDPR

Več evropskih telekomunikacijskih operaterjev je podpisalo deklaracijo o znižanju stroškov podatkovnega gostovanja od oktobra prihodnje leto na zahodnem Balkanu. Nove – nižje – cene bodo določili do 1. maja. Velja za Bosno, Srbijo, Kosovo in Severno Makedonijo.

Med podpisniki deklaracije ni največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja Telekoma Slovenije. Telekom smo vprašali, zakaj ne. In kako nameravajo ohraniti konkurenčnost.

Zavezo, da bodo omejili stroške gostovanja, so podpisali nemški Deutsche Telekom (ta je tudi večinski lastnik hrvaškega Telekoma), pa avstrijska skupina A1 (podpis velja tudi za slovensko hčerinsko družbo A1 Slovenija), srbski operater v večinski državni lasti Telekom Srbije, BH Telecom, Orange Group in srbski Yettel.

Podpis deklaracije se je zgodil v okviru vrha EU – zahodni Balkan. Tam je bil tudi predsednik vlade Robert Golob, iz njegovega poslovnega omrežja pa prihaja tudi aktualna uprava Telekoma. Predsednik uprave Telekoma je Boštjan Košak. Golob ne le, da je bil zraven, ob podpisu deklaracije je apeliral k razširitvi območja cenejšega roaminga na celotni zahodni Balkan: »Mislim, da je to prava pot naprej, ne pa neko prostovoljno zniževanje stroškov s strani monopolistov,« je po poročanju STA dejal Golob.

Kakšno znižanje cen gostovanja pričakovati?

Operaterji bodo lahko sami odločili, kako bodo znižali cene: s popusti, posebnimi paketi ali novimi tarifnimi načrti. Nižja cena prenosa mobilnih podatkov in klicev bo morala biti na voljo najširšemu možnemu krogu končnih uporabnikov brez ovir ali pogojev, povezanih s paketi v domačem omrežju, piše v deklaraciji.

Kot rečeno, nove cene bodo znane 1. maja, znižani stroški pa bodo morali veljati najpozneje od 1. oktobra 2023.

Zakaj Telekoma Slovenije ni zraven?

Stroški gostovanja v balkanskih državah so neprijetno presenečenje za mnoge, ki pozabijo, da niso v EU.

Telekom Slovenije, denimo, za minuto dohodnega klica, ko ste v enem od omrežij v BiH, Srbiji ali Severni Makedoniji, računa 1,6 evra, za odhodni v Slovenijo ali EU pa 2,6 evra. Le sto kilobajtov prenesenih podatkov stane en evro – pri tem nas večina pozabi tudi na delovanje aplikacij v ozadju, ki avtomatično pokurijo podatke takoj, ko se prijavimo v omrežje.

Telekom sicer ponuja zakup paketa prenosa podatkov za balkanske države – tudi ta je relativno drag glede, denimo, na nekatere ponudnike virtualnih SIM-kartic, s katerimi si lahko občutno znižate stroške podatkovnega gostovanja v neevropskih državah. Telekom namreč za sto megabajtov in 500 minut klicev ali SMS, ki jih morate porabiti v treh dneh, računa 5,9 evra, pet gigabajtov prenosa podatkov pa vas v enem tednu stane 9,9 evra.

Na odgovore Telekoma, zakaj niso podpisali deklaracije in ali ne nameravajo znižati cen gostovanja v državah zahodnega Balkana, še čakamo. Objavili jih bomo takoj, ko jih dobimo.

Ob tem dodajmo, da od 10. novembra velja novela zakona o telekomunikacijah, ki operaterjem prepoveduje zaračunavanje prehoda naročnikov k drugemu operaterju.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment