Κουρεύει προσδοκίες για τις τιμές ζώνης το ΥΠΟΙΚ

Online News

JUMBO: Ολα τα φόντα για να μπει στο καλάθι του νοικοκυριού έχει η αλυσίδα. Δεν είναι βέβαια σούπερ μάρκετ και δεν διαθέτει όλα τα είδη από τη λίστα των 51 κωδικών. Ωστόσο ο τζίρος που πραγματοποιεί στην Ελλάδα από προϊόντα που πωλεί και ένα τυπικό σούπερ μάρκετ μάλλον υπερβαίνουν τα 90 εκατ. ευρώ.

Είναι το όριο πάνω από το όποιο μια αλυσίδα υποχρεούται να προσφέρει «καλάθι».

EUROBANK: Στην πώληση του 99,99% της εταιρείας Elliade Tower, η οποία κατέχει 10ώροφο κτίριο γραφείων, επιφάνειας 10 χιλ. τ.μ., στο Βουκουρέστι προχώρησε τον Οκτώβριο η τράπεζα. Το κτήριο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ρουμανικών μέσων, αγοράστηκε από την One United Properties, έναντι τιμήματος 9,5 εκατ. ευρώ και είναι μισθωμένο κατά 50%.

Η τράπεζα ταξινόμησε την Elliade Tower στις 30 Σεπτεμβρίου στα κατεχόμενα προς πώληση. Έχοντας λάβει ήδη δεσμευτική προσφορά για την πώλησή της, πήρε στο 9μηνο, ζημιά απομείωσης 1,5 εκατ. ευρώ.

BRIQ PROPERTIES: Με discount πάνω από 25% διαπραγματεύεται στο ταμπλό του ΧΑ η μετοχή της εισηγμένης, καθώς η καθαρή θέση της στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 διαμορφώθηκε στα 94,22 εκατ. ευρώ (2634 ευρώ ανά τίτλο).

Βέβαια, το θέμα της αύξησης των επιτοκίων αποτελεί ένα ζήτημα για τις εταιρείες του κλάδου, ωστόσο εκείνες που έχουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια μπορούν να το αντιμετωπίσουν από πολύ καλύτερη θέση. Για παράδειγμα, η BriQ Properties στο πρώτο φετινό εννεάμηνο, με έσοδα ενοικίων 5,88 εκατ. ευρώ, οι τόκοι ήταν μόλις 642 χιλ. και τα λοιπά έξοδα-φόροι 1,8 εκατ. ευρώ.

PROFILE: Χθες μόλις το Euro2day.gr σε δημοσίευμά του αναφερόταν στο μπαράζ νέων συμβάσεων που αναλαμβάνει η εισηγμένη από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πριν στεγνώσει… το μελάνι, ανακοινώθηκε η ανάθεση του «Ψηφιακού Πληροφοριακού Συστήματος eSchool», ύψους 12,9 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, σε Wind και Profile.

ΤΙΜΕΣ ΖΩΝΗΣ: Φρένο στις προσδοκίες για μπαράζ μειώσεων αντικειμενικών αξιών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ επιχειρούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Διευκρινίζουν πως αναδρομική ισχύς δεν «παίζει» και οι όποιες αλλαγές προκύψουν, αν προκύψουν, θα έρθουν μετά από επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, μετά την υποβολή γνώμης από τους δήμους.

Κοινώς, όσοι θεώρησαν πως -ίσως και ενόψει εκλογών- το υπουργείο Οικονομικών κάνει ένα άνοιγμα και ετοιμάζεται να βάλει νερό στο κρασί του ακυρώνοντας σωρηδόν τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, θα πρέπει να αναθεωρήσουν…

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών εστάλη επιστολή σε όλους τους δήμους για διατύπωση γνώμης, αλλά μόλις 1 στους 10 απάντησε.

Τώρα έχουν δεύτερη ευκαιρία, λένε, να στείλουν τη γνώμη τους και οι υπόλοιποι 9 στους 10, «ώστε να αξιολογηθεί αν τυχόν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις που ενδεχομένως να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα».

Σε κάθε περίπτωση, λένε οι πηγές, η εξέταση των περιπτώσεων σημαίνει ότι αν κριθεί ότι υπάρχει βάσιμη πιθανολόγηση προβλήματος, μπορεί να ακολουθήσει μόνο επανάληψη διαδικασίας και όχι αλλαγή των αξιών και η όποια αλλαγή των αξιών εντέλει γίνει μέσα από την επανάληψη διαδικασίας, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο πήχης μάλλον πρέπει να μπει χαμηλά. Πολύ χαμηλά. Από την άλλη, βέβαια, περιπτώσεις στις οποίες οι αυξήσεις βγάζουν μάτι και δεν ακουμπάνε στην πραγματικότητα μπορεί -και πρέπει- να διορθωθούν.

Και υπάρχουν και τέτοιες.

AVAX: Άνω των 60 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπράξει η εισηγμένη από την πώληση της συμμετοχής της, ύψους 20,5%, στη Γέφυρα ΑΕ.

Το ποσοστό θα αγοράσουν κατ’ αναλογία Vinci και Άκτωρ Παραχωρήσεις πριν το τέλος της χρονιάς.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα καριέρα στον τομέα κατασκευών του ομίλου αναμένεται να αναλάβει, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο Πέτρος Σουρέτης, τέως CEO και μέτοχος της Intrakat, από τις αρχές του νέου έτους, εφόσον ολοκληρώσει υποχρεώσεις στην Intracom Holdings. Κατά πληροφορίες -που μένει βεβαίως να επιβεβαιωθούν-, προσχωρώντας στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να έχει υπό την εποπτεία του συγκεκριμένα έργα (π.χ. Καζίνο ή Εγνατία Οδό, όταν με το καλό πέσουν οι υπογραφές και ξεκινήσει η παραχώρηση).

Στην ίδια σκέπη ακούγεται ότι μετακινείται και ο τέως CEO της Άκτωρ Χρ. Παναγιωτόπουλος, αν και αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για πολύ προκαταρκτικές συζητήσεις «πιθανής συνεργασίας».

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment