Ob remontu JEK zdaj iz omrežja izklopili še TEŠ. Kaj bo z oskrbo z elektriko?

Daily News | Online News

Čas branja: 2 min


15.10.2022  13:41  Dopolnjeno: 15.10.2022 13:43

Termoelektrarna Šoštanj, ki bi morala biti med remontom nuklearke steber proizvodnje elektrike, nima dovolj premoga: iz velenjskega rudnika ga zaradi tehničnih težav ne morejo spraviti dovolj

Daily News | Online News avtor

Daily News | Online News Ob remontu JEK zdaj iz omrežja izklopili še TEŠ. Kaj bo z oskrbo z elektriko?

Foto: Borut Hočevar

Celotni članek je na voljo le naročnikom.



Paket Finance POSLOVNI

✔ Naročnina brez vezave – odpoved kadarkoli

Aplikacija Finance na iOS napravah in Androidu.

✔ Finance DATA – podatkovna stran

Desna roka – nasvetni članki in baza znanja

Finance International – dostop do člankov svetovnih poslovnih medijev

✔ Internetvjuji in multimedijska knjižnica

Strokovni bilteni

✔ Glasovno branje člankov, deljenje člankov,…


Časnik Finance

Daily News | Online News Časnik Finance

Del skupine Bonnier

Daily News | Online News Bonnier

Varen nakup

Inovacija leta 2018

Daily News | Online News Bonnier Award

Naša zaveza

Daily News | Online News GDPR


Obveščaj me o novih člankih:  


Včeraj so iz električnega omrežja izklopili šoštanjsko termoelektrarno (TEŠ), ki bi morala med remontom krške nuklearke (JEK) biti nosilec proizvodnje električne energije v državi. To so nam potrdili v TEŠ: ker velenjski premogovnik zaradi tehničnih težav ne zagotavlja dovolj premoga. Kaj zdaj?

»Predvidoma za pol meseca, do 2. novembra, bomo izklopljeni iz omrežja. Gre za preventivni izklop, da se kopiči energent. Premogovnik Velenje nam ta hip ne zagotavlja pogodbenih obveznosti. Elektriko, ki bi jo sicer proizvedli, bo treba nadomestiti na trgu, trenutno so cene razmeroma ugodne. Če bodo ugodne razmere na trgu, bo izklop trajal dlje,« so nam informacijo potrdili v TEŠ.

Kot dodajajo, bodo za ogrevanje lokalnih skupnosti zagnali plinska bloka, kot energent pa »večinoma uporabljali ekstra lahko kurilno olje«.

Spomnimo, da je predvidoma do 2. novembra iz omrežja zaradi rednega remonta izklopljen tudi JEK. V obdobju, ko ne bosta delovala ne TEŠ ne JEK, bomo približno 75 odstotkov elektrike morali uvoziti.

Zakaj ni premoga iz Velenja? Ker sta se jim »sesula« dva rova, eden pa je že v predvidenem zapiranju

Po neuradnih informacijah – odziv iz HSE, lastnika premogovnika čakamo –, je v torek v premogovniku deformiralo tla rova, poškodovalo je tudi progo, kar pomeni, da premoga ni mogoče spraviti na površje.

Gre za rov, v katerem bi morali premog začeti kopati novembra, medtem ko en rov zdaj v skladu z načrtom (zaradi dokončanja izrabe odkopnega polja) že zapirajo, v drugem rovu pa imajo zaradi težav z odkopno progo, ki trajajo že tri tedne – zaradi povečanih pritiskov in slabšega geomehanskega stanja –, odkop pol manjši od predvidenega. Za odpravo težav v novem rovu bosta po naših informacijah potrebna vsaj dva meseca, težave v še aktivnem rovu pa se bodo odpravljale sproti, a to pomeni manjši odkop premoga.

Mervar: Ni razloga za paniko

Ni še čas, da bi Eles prevzel zagotavljanje krizne oskrbe z elektriko, zagotavlja njegov šef Aleksander Mervar. Kot pravi, so vremenske razmere za proizvodnjo elektrike v hidroelektrarnah ugodne, cene elektrike na borzi pa so se precej znižale.

»Sistem je glede na razmere v sinhronem območju Evrope zadosten, na obzorju ni nobene omejitve. Če bi se razmere poslabšale, gre TEŠ spet v omrežje, če to ne bi zadostovalo, pa še plinski bloki, ki bi uporabljali ekstra lahko kurilno olje. Ni razloga za paniko,« zagotavlja Mervar.

Prevedeno: manko elektrike, ki bi ga sicer lahko proizvedla peti in šesti blok TEŠ ter JEK, bomo zdaj kupovali na trgu, a po višjih cenah od njihove proizvodne.

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment