Ministerstvo práce zvyšuje rodičovské príspevky. Pozrite si, o koľko, polepšia si desaťtisíce

featured image

Daily News | Online News

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky zlepšuje podmienky rodín s deťmi. Rezort tak ako každý rok opäť zvýši rodičovský príspevok. Výšky rodičovského príspevku na budúci rok stúpnu na 301 eur mesačne a 412,60 eura mesačne, v prípade, že rodič poberal materské. Rodiny s deťmi do 3 rokov (resp. 6 rokov v prípade dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa) si tak prilepšia o viac ako 20 a takmer 30 eur, ak poberali materské, informuje rezort práce.


,


06.10.2022 14:56


Daily News | Online News KrajniakFoto:


Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Zákon o rodičovskom príspevku (z. č. 571/2009 Z. z.) ustanovuje valorizáciu súm rodičovského príspevku vždy k 1. januáru kalendárneho roka. „Novú výšku rodičovského príspevku na rok 2023 podľa zákona ministerstvo vypočítalo tak, že príspevok (ktorý stanovuje zákon o rodičovskom príspevku) vynásobil koeficientom, ktorým sa k 1. júlu 2022 upravili sumy životného minima. Výsledné sumy sa zaokrúhlia na najbližších desať eurocentov,“ tvrdí ministerstvo.

Sumu rodičovského príspevku tak v budúcom roku upravia zo sumy 280 eur na sumu 301 eur. A sumu rodičovského príspevku v prípade, že oprávnená osoba na dieťa poberá okrem rodičovského príspevku aj materské, zo sumy 383,80 eura na sumu 412,60 eura mesačne, uviedlo.

Daily News | Online News SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Krajniak vyhral prvú bitku v reforme dôchodkov, ale vojnu ešte nie. SaS mu odkazuje, že chce ďalšie zmeny

Rezort práce odhaduje sumu priemerného mesačného počtu poberateľov rodičovského príspevku v roku 2023 na približne 141 650. Navrhovaná úprava súm rodičovského príspevku si teda ako informuje ministerstvo práce vyžiada zvýšenie čerpania finančných prostriedkov v sume 40 742 506 eur. Výdavky zabezpečí v rámci limitov na príslušný rozpočtový rok.

Opatrenie, ktorým sa ustanovujú sumy rodičovského príspevku na rok 2023 bude predmetom medzirezortného pripomienkového konania.

© Autorské práva vyhradené

Read More

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 Comments :

Post a Comment